زمان مطالعه: 8 دقیقه

به کیسه های پر شده از مایع که درون سینه ها قرار دارند، کیست سینه می گویند. این کیست ها در بیشتر موارد غیرسرطانی و خوش خیم بوده، ممکن است به صورت تکی در سینه ها قرار داشته یا در برخی موارد تعداد زیادی از آن ها فرد را درگیر نمایند. نکته دیگر در رابطه با کیست پستان این است که ممکن است در یکی از سینه ها یا هردوی آن ها ایجاد شود. در این مقاله با شفا کلینیک بهترین مرکز درمان بیماری های نشیمنگاهی در تهران همراه باشید تا اطلاعات جامع و مفیدی کسب کنید.

 

کیست سینه

 

علائم کیست سینه چیست؟

با وجود اینکه امکان بروز کیست در سینه در تمامی سنین وجود دارد ولی بروز آن ها در سنین بین 35 تا 50 سالگی، یعنی زمان پیش از یائسگی شایع تر می باشد. خانم ها باید به این نکته توجه داشته باشند که امکان بروز کیست پستان بعد از یائسگی و در صورت انجام هورمون درمانی نیز وجود خواهد داشت ، از همین رو باید با علائم کیست سینه آشنایی داشته باشند تا به محض مشاهده علائم برای درمان اقدام نمایند. از جمله شایع ترین نشانه ها و علائم کیست در پستان می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • بروز برآمدگی یا توده ای نرم، بیضوی یا گرد با زوایای مشخص که به راحتی قابل حرکت است؛ همانطور که در فوق گفتیم این توده ها در بسیاری از موارد خوش خیم می باشند.
  • ترشح زرد رنگ، شفاف، کدر یا قهوه ای رنگ از نوک سینه
  • دردناک بودن سینه یا تحریک پذیر بودن نواحی اطراف توده
  • بیشتر شدن تحریک پذیری سینه بعد از خونریزی ماهیانه
  • افزایش اندازه و سایز کیست پیستان

انواع کـیست سینه

کیست در سینه  را با توجه به اندازه آن ها می توان به دو نوع ذیل تقسیم کرد:

  1. میکروکیست ها : این نوع کیست در سینه بسیار کوچک بوده و فقط با انجام تست های تشخیصی همچون تصویربرداری با سونوگرافی و ماموگرافی قابل تشخیص هستند.
  2. ماکروکیست ها : این نوع کیست در پستان به راحتی قابل احساس هستند زیرا به اندازه کافی بزرگ می باشند. ماکروکیست ها به مرور رشد کرده و قطر آن ها در نهایت به 2.5 تا 5 سانتی متر خواهد رسید.

چگونه می توان از به وجود آمدن کیست سینه جلوگیری کرد؟

سبک زندگی می‌تواند به کاهش خطر تشکیل کيست سینه کمک کند و سلامت کلی سینه‌ها را بهبود بخشد:

  • تغذیه سالم و متعادل: یک رژیم غذایی متعادل شامل مقادیر زیادی میوه‌ها، سبزیجات، دانه‌ها و پروتئین‌های کم چرب می‌تواند به حفظ تعادل هورمونی کمک کرده و سلامت کلی بدن را بهبود بخشد.
  • کاهش مصرف کافئین و چربی‌های اشباع: برخی تحقیقات نشان داده‌اند که کاهش مصرف کافئین و چربی‌های اشباع ممکن است به کاهش درد و حساسیت سینه کمک کند، اگرچه این موضوع به طور قطعی ثابت نشده است.
  • مدیریت استرس: استرس می‌تواند بر سطوح هورمونی تاثیر بگذارد، بنابراین یافتن راه‌هایی برای مدیریت استرس مانند یوگا، مدیتیشن، و تکنیک‌های تنفس عمیق می‌تواند مفید باشد.
  • حفظ وزن سالم: اضافه وزن می‌تواند خطر ابتلا به کیست‌های سینه و دیگر مشکلات سلامتی را افزایش دهد. ورزش منظم و یک رژیم غذایی متعادل می‌تواند به حفظ وزن سالم کمک کند.
  • محدود کردن مصرف الکل: مصرف بیش از حد الکل می‌تواند خطر تشکیل ضایعات سینه و سایر بیماری‌های سینه را افزایش دهد.
  • انجام منظم ماموگرافی و خودآزمایی سینه: اگرچه این روش‌ها مستقیماً از تشکیل کیست سينه جلوگیری نمی‌کنند، اما به تشخیص زودهنگام هرگونه تغییر غیرطبیعی کمک می‌کند و اهمیت پیگیری سلامت سینه را تاکید می‌کند.

کیست سینه در بارداری

در دوران بارداری، بدن زنان تحت تأثیر تغییرات هورمونی قابل توجهی قرار می‌گیرد که می‌تواند بر بافت سینه‌ها تأثیر بگذارد و در برخی موارد منجر به تشکیل کیست‌های سینه شود یا وضعیت کیست‌های موجود را تغییر دهد. این کیست‌ها، که معمولاً پر از مایع هستند، می‌توانند در اندازه و احساس متفاوت باشند، برخی اوقات نیز ممکن است حساسیت یا درد خفیفی ایجاد کنند. اگرچه وجود کیست‌های سینه در بارداری معمولاً نشان‌دهنده مشکل جدی نیست، اما مهم است که هرگونه تغییر جدید یا نگرانی‌های مربوط به سینه‌ها را با یک متخصص بهداشت زنان در میان بگذارید تا اطمینان حاصل شود که هیچ مشکلی وجود ندارد.

براي درمان كيست سينه چه بايد كرد ؟

چنانچه کیست ساده باشد، یعنی از مایع پر بوده و پس از آسپپیراسیون با سوزن ظریف یا سونوگرافی تشخیص داده شود به هیچگونه اقدام درمانی نیاز نیست. اما در صورت باقی ماندن کیست در سینه و تغییر آن به مرور زمان، باید حتماً با پزشک مشورت و نسبت به درمان آن اقدام نمود.

لازم به ذکر است که بهترین روش درمان کیست سینه ، لیزر درمانی می باشد که در شفا کلینیک توسط پزشکان حاذق و به بهترین شکل ممکن انجام شده و نتایج بسیار درخشانی را به همراه خواهد داشت.

روش های درمان کیست سینه

برای درمان کیست های ساده موجود در سینه که به وسیله سونوگرافی یا پس از اسپیراسیون سوزنی ظریف تشخیص داده می شوند ، درمانی نیاز نیست. بسیاری از کیست ها ، بدون انجام هیچ نوع درمانی از بین می روند اما در صورتی که این عارضه باقی ماند و به طور خود به خود درمان پیدا نکرد و سفت تر شد یا متوجه تغییرات ظاهری شدید تری شدید ، باید برای استفاده از روش های درمانی دیگر به پزشک مراجعه کنید.

  • آسپراسیون با سوزن ظریف

اگر پزشک شما تشخیص دهد که می توان تمامی مایع ها را از کیست خارج کرد و با انجام این تکینک توده ها از داخل سینه شما ناپدید می شوند ، از آسپراسیون با سوزن ظریف برای تشخیص و همچنین درمان استفاده می شود. با این وجود در برخی از مواقع به منظور تخلیه مایع بیش از یک مرحله درمانی نیاز است. همچنین در این تکنیک امکان عود و بازگشت کیست ها و ایجاد موارد جدید نیز وجود دارد. اگر کیست در طول دوران پریود شما ظاهر شد یا بزرگ تر شد بهتر است برای انجام بررسی های بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

  • هورمون درمانی

گاها استفاده از قرص های ضد بارداری نیز به کاهش امکان بازگشت کیست سینه و درمان آن ها کمک کند. اما به دلیل عوارض جانبی نسبتا شدید قرص های بارداری یا دیگر دارو های هورمونی ، استفاده از این روش درمانی تنها برای زنانی که دارای نشانه های شدید هستند توصیه می گردد.

  • جراحی کیست سینه

آخرین راهکار درمانی بعد از انجام سایر روش های درمانی ، انجام عمل جراحی می باشد. این روش تنها در مواقع اضطراری و با تشخیص دقیق پزشک انجام می شود. اگر کیست پستان ناراحت کننده باشد یا باعث بروز علائم نگران کننده شود ممکن است نیاز به جراحی باشد.

 

کیست سینه - شفا کلینیک

 

علت به وجود آمدن كيست سينه

به صورت کلی تغییرات هورمونی در تخمدان خانم ها از مهم ترین علت های تشکیل کیست در سینه می باشد. این تغییرات هورمونی موجب واکنش هایی در بافت سینه می شود که در در نهایت با تغییراتی در ظاهر سینه همراه است.  تغییرات هورمونی می تواند موجب برآمدگی، تورم ، درد شدید در سینه ها شود. البته تنها تغییرات هورمونی علت به وجود آمدن کیست سینه در خانم ها نیست عامل تحریک کننده ی دیگری هم وجود دارد که می تواند موجب ایجاد کیست در پستان ها شود.

سینه خانوم ها از قسمت هایی تشکیل شده است که به صورت تخصصی و علمی به آن ها لوب گفته می شود. محتوای داخل سینه ها در واقع از لوب تشکیل شده است به صورت ساده اگر بخواهیم ظاهر  لوب را توضیح دهیم ، همانند دانه های تسبیح می باشند که به یکدیگر چسبیدند و در کنار هم قرار گرفتند. لوب ها از قسمت های کوچک تری تقسیم شده اند که به آن ها لوبول گفته می شود. لوبول ها در دوران بارداری و شیردهی وظیفه تولید شیر را به عهده دارند. غدد شیردهی توسط بافت چربی و فیبروز حفاظت و نگهداری می شود. بنابراین ممکن است از دیگر علت به وجود آمدن كيست سينه در خانم ها جمع شدن آب در این غده ها باشد.

آیا کیست سینه درد دارد ؟

به طور کلی وجود کیست در سینه باعث ایجاد درد یا ناراحتی نمی شود چرا که بیشتر کیست ها به صورت توده های غیر دردناک و بیماری زا در مجرای شیری شکل می گیرند. اما در صورتی که یک کیست در پستان باعث تحریک یا ایجاد فشار بر بافت های اطراف خود شود ، ممکن است به عنوان یک عامل تحریک کننده عصبی شناخته شود و درد و تورم محدودی را به وجود آورد.

در هر صورت برای مطمئن شدن و تشخیص درست در خصوص وجود کیست سینه بهتر است به یک پزشک مجرب و متبجر در این زمینه مراجعه کنید. او بر اساس تاریخچه پزشکی شما ، بررسی فیزیکی و نتایج تست های تشخیصی می تواند به شما توضیح دهد که آیا درد سینه به وجود آمده مربوط به کیست پستان است یا علل دیگری در به وجود آمدن این علامت دخیل هستند.

راهکار های مفید و موثر برای کاهش عوارض کیست سینه

با تغییر سبک زندگی و به کار گیری نکات ساده می توان عوارض و علائم وجود کیست در سینه و درد های ناشی از آن را کاهش داد. توصیه اول این است که مصرف کافئین را تا حد امکان کاهش دهید. بسیاری از خانم ها ، در سال های گذشته گزارش داده اند که با ایجاد تغییر مثبت در رژیم غذایی شان باعث کاهش درد سینه ها در دوران قاعدگی شده اند. از سوی دیگر برای کم کردن میزان چربی مصرفی نیز می تواند نقشی مثبت در کاهش علائم کیست سینه داشته باشد. علاوه بر آن ، اگر از قرص های هورمونی استفاده کنید و علائم را در بدن خود مشاهده کردید حتما با یک پزشک مجرب و متبحر در این خصوص صحبت کنید و از او مشاوره دریافت کنید تا وی با ارائه روش درمانی موثری کیست پستان را درمان کند.

انواع کیست سینه

در واقع کیست سینه را به دو نوع کمپلکس و ساده تقسیم می کنند. کیست های سینه فارغ از کوچک و بزرگ بودن جز کیست های ساده به شمار می آیند و هیچ خطری ندارند، تنها ممکن است در برخی افراد موجب احساس درد شود.

  • کیست ساده:  دارای دیواره های نازک، با شکل دهی منظم و قابل انعطاف که درون آن ها پر از مایع می باشد و اغلب بدون خطر هستند. کیست های ساده از نظر اندازه به دو قسمت میکرو کیست ها و ماکرو کیست ها تقسیم می شوند.
  • کیست سینه کمپلکس: از دیواره های ضخیم با مرزی نامشخص تشکیل شده است، توده های آن قابل لمس و منسجم بوده و اغلب خالی از هر گونه مایع می باشند که لازم است این نوع از کیست ها مورد بررسی و آزمایش قرار بگیرند.

چه افرادی بیشتر درگیر کیست سینه می شوند؟

از دلایل به وجود آمدن کیست سینه، هورمون های زنانه می باشد ؛ بنابراین ممکن است در همه خانم ها ایجاد شود.  اما بررسی ها نشان می دهد این بیماری اغلب در خانم های 30 الی 50 سال شایع است. هورمون درمانی ها موجب افزایش علائم و قرص های ضد بارداری موجب کاهش علائم در افراد می شود.

راه های تشخیص کیست سینه چیست ؟

پزشک بعد از بررسی سوابق و صحبت در مورد علائم شروع به معاینه پستان ها می کند و در صورت لزوم از ماموگرافی یا سونوگرافی برای تشخیص و بررسی دقیق تر کمک می گیرد.

معاینه سینه: پزشک سینه را از حیث برآمدگی و ناهنجاری ها بررسی و معاینه می کند. بعد از تشخیص وجود برآمدگی هایی در بافت سینه لازم است آزمایش هایی تجویز شود.

سونوگرافی سینه: انجام سونوگرافی نشان می دهد که بافت های داخل کیست سینه از نوع مایع است یا جامد که در صورت مایع بودن تشخیص کیست پستان داده می شود. اما توده های جامد ممکن است توده های سرطانی باشند. برای تشخیص دقیق توده های جامد لازم است بیوپسی انجام شود.

آسپیراسیون سوزنی : در انجام آسپیراسیون سوزنی یک سوزن ظریف و نازک واره توده سینه شده و سعی می کنند مایع داخل آن را خارج کنند. در انجام آسپیراسیون همزمان از سونوگرافی برای تشخیص توده ها استفاده می شود. در صورت خارج شدن مایع برآمدگی کیست سینه از بین می رود.

  • اگر مایع خارج شده خونی نباشد و توده از بین برود احتیاج به آزمایش های دیگر و درمان نمی باشد.
  • اگر مایع خونی باشد و توده از بین نرود، لازم است برای آزمایش های بیشتر نمونه برداری  انجام شود و برای پیگیری بیشتر نیاز است به جراح سینه و رادیولوژیست مراجعه کنید.
  • در صورتی که هیچگونه مایعی استخراج نشد،  لازم به انجام ماموگرافی و یا سونوگرافی می باشید؛ زیرا عدم خروج مایع نشان دهنده جامد بودن بافت توده می باشد که نیاز به بررسی و آزمایش های بیشتر دارد.