پولیپ روده بزرگ بافتی اضافی و خوش خیم در روده بزرگ می باشد که دلیل ایجاد آن اعمال تغییر در مواد ژنتیکی موجود در روده می باشد. این تغییرات ایجاد شده در روده زمینه را برای بروز سرطان در آن فراهم می نماید. پولیپ روده در واقع دسته ای از سلول های کوچک می باشد که بر روی لایه داخلی روده بزرگ ایجاد می شود. بیشتر این پولیپ ها ضرری برای انسان ندارند اما ممکن است برخی از آن ها با گذر زمان و رفته رفته به سرطان روده تبدیل شده و کشنده باشند. در این مقاله با ما شفا کلینیک بهترین کلینیک تخصصی بیماری های نشیمنگاهی در تهران همراه باشید تا اطلاعات جامع و مفیدی کسب کنید.
پولیپ روده چیست ؟
پولیپ روده به عنوان یک رشته از بافت های غیر طبیعی است که در داخل روده شکل می گیرد. این بافت ها معمولاً از بافت های غیر طبیعی روی دیواره داخلی روده شکل می گیرند و ممکن است به صورت یک تومور خوش خیم یا بدخیم شناخته شوند. برخی از انواع پلیپ روده ممکن است باعث خونریزی روده ، درد شکمی و تغییرات در رفتار روده شوند. برای تشخیص و درمان پولیپ روده، باید با پزشک متخصص گوارش مشورت کنید.
پولیپ روده بزرگ چیست؟
پولیپ روده بزرگ یا پولیپ کولونیک ، یک توده بیماری ای است که در دیواره روده بزرگ شکل می گیرد. این توده ها ممکن است به صورت خوش خیم یا وخیم باشند. پولیپ های خوش خیم بیشتر از نوعی سلول های بدخیم تشکیل شدهاند و معمولاً خطری برای سلامتی فرد ندارند، اما پولیپ های وخیم ممکن است باعث بروز سرطان روده بزرگ شوند. به همین دلیل، شناسایی و درمان پولیپ های روده بزرگ بسیار مهم است. علائم پولیپ های روده بزرگ شامل خونریزی رکتال ، تغییرات در رفتار روده ، درد شکمی و کاهش وزن می باشد. در صورت تشخیص پولیپ روده بزرگ ، پزشکان ممکن است با استفاده از روش های مختلفی مانند کولونوسکوپی ، برای بررسی و حذف پولیپ اقدام کنند.
انواع بیماری پولیپ روده
پولیپهای روده به عنوان تودههای خوشخیم در دیواره روده تشخیص داده میشوند. این تودهها ممکن است در قسمتهای مختلف روده قرار گیرند و برخی از آنها ممکن است به مرور زمان تبدیل به سرطان شوند. انواع اصلی پولیپهای روده شامل موارد زیر میشوند:
- پولیپ های هیپرپلاستیک:
این نوع پولیپها بسیار خوشخیم هستند و معمولاً به شکل کوچک و صاف هستند. اکثر موارد هیپرپلاستیک بی خطر هستند، اما برخی از آنها میتوانند به مرور زمان به پولیپهای بدخیم تبدیل شوند. - پولیپهای آدنوماتوز:
این نوع پولیپها به عنوان پولیپهای پیش سرطانی مشهور هستند و ممکن است به تبدیل به سرطان روده منجر شوند. آدنوماتوزها به دو دسته کلانوار و توبرولوز تقسیم میشوند. - پولیپهای توبروز:
این نوع پولیپها به شکل توبرولوزی (شبیه به حباب) هستند و ممکن است خونریزی و عوارض دیگر را ایجاد کنند. برخی از توبرولوزها نیاز به بررسی و پیگیری دقیق دارند. - پولیپهای فامیلی:
این نوع پولیپها به عنوان یک بخش از سندرمهای خانوادگی با ژنتیک میآیند. بیمارانی که فردی در خانواده خود با سابقهی سرطان روده داشته باشد، ممکن است برای این نوع پولیپها در معرض خطر بیشتری باشند.
مهم است بدانید که پولیپها ممکن است بدون نشانههای خاصی باقی بمانند و تا زمانی که به سایر اجزای روده گسترش یافته یا به سرطان تبدیل نشوند، ممکن است شخص به طور طبیعی از وجود آنها خبر نداشته باشد. بنابراین، افراد باید به صورت دورهای به بررسیهای پزشکی مراجعه کنند، به ویژه اگر سوابق خانوادگی یا علائمی مشکوک وجود داشته باشد.
از کجا بفهمیم پولیپ روده داریم ؟
آزمایش های مختلفی وجود دارند که با انجام آن ها می توان پلیپ روده را تشخیص دارد. از جمله این آزمایش ها عبارتنداز:
- کولونوسکوپی
در این روش پزشک لوله باریک و انعطاف پذیری که به آن یک دوربین متصل است را از راه معده به روده بزرگ وارد می کند. با این کار داخل کولون و رکتوم به راحتی قابل مشاهده بوده و اگر در آن پولیپ روده وجود داشته باشد پزشک می تواند پولیپ را بلافاصله بردارد یا برای آزمایش، نمونه ای از بافت آن ها بردارد.
- سیگموئیدوسکوپی
این روش نیز شبیه به کولونوسکوپی می باشد با این تفاوت که این روش تنها برای مشاهده قسمت پایین روده و رکتوم به کار می رود. نمونه برداری از بافت یا بایوپسی بیشترین مورد استفاده سیگموئیدوسکوپی بوده و چنانچه پزشک در این آزمایش متوجه وجود پولیپ روده شود، برای برداشته شدن پولیپ فرد باید تحت کولونوسکوپی قرار بگیرد.
- تنقیه باریوم
پزشک برای انجام این روش اقدام به تزریق ماده باریوم در رکتوم بیمار نموده و در مرحله بعدی به وسیله اشعه ایکس از کولون بیمار عکسبرداری می نماید. در اثر تزریق باریوم رنگ کولون در عکس و تصاویر سفید نمایش داده شده و پولیپ ها تیره تر از حالت عادی دیده می شوند؛ به بیان دیگر روش تنقیه باریوم برای تشخیص پولیپ روده موجب می شود که پولیپ ها در مقابل رنگ سفید به راحتی قابل شناسایی باشند.
- کولونوگرافی سی تی
برای گرفتن تصاویر کنتراست از رکتوم و کولون از سی تی اسکن استفاده می شود. بعد از اسکن ، تصاویر رکتوم و کولون توسط کامپیوتر ترکیب شده و تصویری دو بعدی یا سه بعدی ایجاد می نماید. لازم به ذکر است که در برخی موارد به کولونوگرافی سی تی ، کولونوسکوپی نیز اطلاق می شود. زخم ها، بافت ها، پولیپ های متورم و توده ها از جمله مواردی هستند که در این تصاویر مشخص می گردند.
- آزمایش مدفوع
در این روش پزشک ابزاری به نام کیت آزمایش را به بیمار داده و سپس آموزش های لازم درباره نحوه جمع آوری نمونه را به فرد می دهد. سپس بیمار نمونه مدفوع را برای آزمایش به ویژه به منظور بررسی میکروسکوپی وجود خون به کلینیک می برد. یکی از علائم پولیپ روده ، وجود خون در مدفوع می باشد که در آزمایش مدفوع مشخص می شود.
توجه به علائم پولیپ روده خطرناک
این پولیپ ها در بیشتر موارد نشانه و علائمی نداشته، در هنگام معاینه و به طور اتفاقی تشخیص داده می شوند. با این حال برخی از افراد ممکن است این علائم را تجربه نمایند:
- تغییر رنگ مدفوع : ممکن است رنگ مدفوع افرادی که به پلیپ روده دچار هستند تیره بوده یا در مدفوع آن ها خون به شکل رگه های قرمز وجود داشته باشد.
- خونریزی از رکتوم : این علائم می تواند ناشی از وجود پولیپ روده ، سرطان یا ابتلای فرد به شقاق یا هموروئید در مقعد باشد.
- درد : وجود پولیپ ممکن است موجب مسدود شدن روده و در برخی موارد دردهای شکمی گردد.
- تغییر در عادات روده : اسهال یا یبوست که بیشتر از یک هفته در افراد به طول می انجامد امکان دارد نشانه وجود پولیپ در روده باشد.
- کمبود آهن : چنانچه پولیپ با خونریزی همراه باشد با گذشت زمان موجب آنمی یا کم خونی در بدن می گردد.
افرادی که علائم فوق را داشته، بالای 50 سال سن داشته و همچنین در خانواده خود سابقه ابتلا به سرطان را دارند بهتر است برای تشخیص و درمان به یک کلینیک خوب مراجعه نمایند. شفا کلینیک از جمله کلینیک های خوب در زمینه درمان انواع بیماری های مقعدی و پولیپ روده می باشد که سابقه درخشانی در این زمنیه دارد.
علت به وجود آمدن پولیپ روده چیست؟
از جمله عواملی که در باعث به وجود آمدن پلیپ روده می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سن؛ این عارضه به طور معمول در افراد بالای 50 سال رخ می دهد.
- شرایط التهابی روده که شامل ابتلا به بیماری کرون و کولیت می باشد.
- سابقه خانوادگی
- کم تحرکی و چاقی
- مصرف الکل و دخانیات
- دیابت نوع 2 کنترل نشده
جهش ژنتیکی نیز به ندرت می تواند عامل تشکیل پولیپ روده باشد. تشخیص و غربالگری زودرس و به موقع می تواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری نموده و مانع از ایجاد سرطان شود.
چگونه از ابتلا به بیماری پولیپ روده پیشگیری کنیم؟
پولیپ روده، رشد غیرطبیعی بافت در روده بزرگ است. پولیپها میتوانند خوشخیم یا بدخیم باشند. پولیپهای خوشخیم معمولاً خطرناک نیستند، اما پولیپهای بدخیم میتوانند منجر به سرطان روده بزرگ شوند. چندین روش برای پیشگیری از ابتلا به بیماری پولیپ روده وجود دارد، از جمله:
- رژیم غذایی سالم: پیروی از یک رژیم غذایی سالم که سرشار از میوهها، سبزیجات و غلات کامل است، میتواند به کاهش خطر ابتلا به پولیپ روده کمک کند.
- ورزش منظم: ورزش منظم میتواند به کاهش خطر ابتلا به پولیپ روده کمک کند.
- کاهش وزن: کاهش وزن در افراد مبتلا به اضافه وزن یا چاقی میتواند به کاهش خطر ابتلا به پولیپ روده کمک کند.
- عدم مصرف دخانیات: سیگار کشیدن خطر ابتلا به پولیپ روده را افزایش میدهد.
- مصرف منظم آسپرین یا سایر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs): مصرف منظم آسپرین یا سایر داروهای NSAID میتواند به کاهش خطر ابتلا به پولیپ روده کمک کند.
آیا پولیپ روده همان سرطان است ؟
خیر پلیپ روده و سرطان روده دو بیماری متفاوت از یک دیگر هستند. پلیپ روده تنها یک رشته کوچک از بافت های بیماری زا است که در دیواره های روده تشکیل می گردد و ممکن است به خودی خود خطرناک نباشند و تنها در برخی از موارد که معمولا بر اثر عدم پیگیری و درمان می باشد ، به سرطان روده منجر شوند. در حالی که سرطان روده به طور کل یک بیماری خطرناک است که در دیواره های روده شکل می گیرد و می تواند به سرعت گسترش پیدا کند و به سایر اعضای بدن نیز منتقل شود. از همین رو توصیه می شود در صورت وجود هر گونه علائم و نشانه ای مانند خونریزی رکتال ، درد شکم ، تغییرات در عادات روده ای و غیره به پزشک مراجعه کنید.
درمان پولیپ روده به چه صورت است؟
برای درمان این عارضه پزشک با صلاحدید خود و با توجه به شرایط بیمار از کولونوسکوپی یا لاپاراسکوپی استفاده می کند.
آیا می توان با عسل پولیپ روده را درمان کرد؟
بسیاری از افراد به خصوص کسانی که از انجام روش های پزشکی می ترسند ، برای رفع مشکلات خود به دنبال روش های خانگی و طب سنتی هستند. یکی از روش هایی که در زمینه درمان پولیپ روده در میان افراد شایع شده است ، استفاده از عسل می باشد. برای بسیاری از افراد این سوال به وجود می آید که آیا واقعا عسل می تواند پولیپ های موجود در روده را درمان کند یا خیر ؟ از همین رو ما تصمیم گرفتیم در این بخش از مقاله در رابطه با این توصیه توضیحاتی را بیان کنیم.
همانطور که می دانید عسل خاصیت درمانی بسیار زیادی دارد. استفاده از آن می تواند به تقویت سیستم ایمنی شما کمک کرده و باعث از بین رفتن باکتری های مضر و خطرناک در معده و روده شود. اما با وجود این تاثیر بی نظیر نمی توان از آن به عنوان راه حلی دائمی و قطعی برای درمان پولیپ روده یاد کرد. به یاد داشته باشید که برای درمان این مشکل زمان بسیار مهم است و بهتر است پیش از صرف زمان طولانی برای انجام راهکار های خانگی ابتدا به یک پزشک مجرب و متبحر مراجعه کنید و سپس در صورت صلاح دید پزشک در کنار انجام سایر روش های درمانی از عسل نیز استفاده کنید تا سیستم ایمنی بدن شما تقویت شده و سریع تر بهبود یابید.
بعد از برداشتن پولیپ روده چه باید کرد؟
مهم ترین نکته بعد از برداشتن توده های غیر طبیعی در روده این است که باید به نکات و دستورات پزشک جامه عمل پوشاند و سبک زندگی سالمی را در پیش گرفت.
- استراحت کافی و اجتناب از فعالیت های ورزشی سنگین
- مصرف منظم دارو های آنتی بیوتیک و کاهش دهنده درد
- اجتناب از خوردن غذاهای سنگین ، چرب و سرخ شده و تند
- ملاقات با پزشک در زمان مقرر برای بررسی و جلوگیری از عفونت یا خونریزی بعد از عمل
از جمله مواردی هستند که بعد از برداشت و درمان پولیپ روده باید آن ها را رعایت کنید.
ایا پولیپ روده باعث لاغری میشود
پولیپ های روده معمولاً توده های غیر طبیعی کوچک در داخل روده بزرگ هستند که اغلب بدون علامت و خوش خیم هستند. اما در برخی موارد، پولیپ ها می توانند به مشکلات جدی تری منجر شوند. در مورد ارتباط پولیپ های روده با لاغری ، باید گفت که پولیپ ها به تنهایی معمولاً باعث کاهش وزن نمی شوند. کاهش وزن غیر منتظره ممکن است نشانه ای از یک مشکل جدی تر باشد که نیاز به بررسی دقیق تری دارد.
اگر کاهش وزن غیر منتظره همراه با علائم دیگری مثل خونریزی روده ، تغییرات در عادات مدفوع ، یا درد شکم باشد ، باید به پزشک مراجعه کرد. این علائم ممکن است نشانه ای از وجود مشکلات جدی تری مانند سرطان روده بزرگ باشد که نیاز به بررسی و درمان فوری دارد.
همچنین ، بعضی از شرایط التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو می توانند باعث کاهش وزن شوند. این شرایط ممکن است با پولیپ ها همراه باشند یا نباشند ، اما در هر صورت نیاز به تشخیص و درمان دارند.
بنابراین ، اگر شما یا کسی که می شناسید کاهش وزن غیر منتظرهای را تجربه می کنید ، بهترین کار این است که با یک پزشک مشورت کنید تا بررسی های لازم انجام شود و علت دقیق مشخص گردد.
آیا پولیپ روده خطرناک است؟
پولیپ های روده می توانند خطرناک باشند ، اما این خطر بستگی به نوع ، اندازه و تعداد پولیپ ها دارد. به طور کلی ، پولیپ های روده به دو دسته عمده تقسیم می شوند:
- پولیپ های غیرآدنوماتوز (پولیپ های هیپرپلاستیک): این پولیپ ها به طور کلی خوش خیم هستند و معمولاً به سرطان تبدیل نمی شوند. اگرچه اندازه و تعداد آن ها ممکن است نیاز به پیگیری و بررسی دوره ای داشته باشد.
- پولیپ های آدنوماتوز: این نوع پولیپ ها پتانسیل سرطانی شدن دارند. پولیپ های آدنوماتوز می توانند به مرور زمان تغییر کرده و به سرطان روده بزرگ تبدیل شوند، به خصوص اگر بزرگتر از 1 سانتی متر باشند یا تعداد زیادی از آن ها در روده وجود داشته باشد.
عوامل دیگری که می توانند خطر تبدیل شدن پولیپ به سرطان را افزایش دهند عبارتند از:
- سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ
- وجود شرایط ژنتیکی خاص مانند سندرم لینچ یا پولیپوز خانوادگی (FAP)
- سن بالا (بیش از 50 سال)