زمان مطالعه: 10 دقیقه

 فیستول ، هنگامی به وجود می آید که بین دو تا از اندام یا بافت های بدن یک اتصال غیر طبیعی به شکل یک لوله ایجاد شود ، این بیماری ممکن است در نقاط مختلف بدن ایجاد شود اما شایع ترین مکان بروز آن در مقعد است، حال در صورت بروز این بیماری چه راهکاری برای درمان وجود دارد، در صورتی که می خواهید اطلاعات جامع و مفیدی در مورد درمان فیستول به دست آورید توصیه می کنم این مقاله شفا کلینیک بهترین کلینیک درمان فیستول در تهران را تا انتها مطالعه کنید.

درمان فیستول + شفا کلینیک

در مقاله ای دیگر ، درباره این بیماری به طور مفصل توضیح داده ایم برای اطلاعات بیشتر می توانید به آن مقاله مربوطه مراجعه کنید. هنگامی که شما یکی از علائم زیر را مشاهده کردید باید هرچه سریع تر به بهترین کلینیک یا بهترین دکتر درمان فیستول در تهران مراجعه کنید :

  1. برجستگی در ناحیه اطراف مقعد
  2. سوزش در اطراف مقعد
  3. احساس خارش در ناحیه مقعد
  4. مشاهده ترشح به همراه چرک از مقعد
  5. تغییر رنگ پوست اطراف مقعد

هنگامی که بیمار به بهترین دکتر درمان فیستول تهران مراجعه کرد ، پزشک پس از معاینه بیمار برای او انجام پروبینگ ، ام آر آی و سونوگرافی آندوآنال تجویز می کند پس از انجام این موارد مشخص می شود بیمار دچار این عارضه شده است یا خیر. سپس در صورتی که بیمار مبتلا به این بیماری بود پزشک جهت درمان او اقدام می کند.

پروسه تشخیص بیماری پیش از درمان به چه صورت است ؟

با توجه به اینکه تا حدودی علائم بیماری های نشیمنگاهی به یکدیگر شباهت دارند ، بایستی پیش از اتخاذ روند درمانی ، تشخیص درستی از بیماری به انجام برسد. برای شناسایی بیماری فیستول مقعدی ، پزشک علائم بیماری را بررسی کرده و یک معاینه بالینی از فرد به عمل می آورد. طی معاینه ایشان نواحی بیرونی و داخل مقعد را به دقت مشاهده و بررسی می نماید. اگر دهانه ابتدایی فیستول بر روی پوست در ناحیه بیرونی اطراف مقعد باشد ، به راحتی قابل دیدن خواهد بود. اما در طرف دیگر شناسایی دهانه دیگر که در کانال مقعد قرار گرفته ، کمی دشوارتر می باشد. از آنجایی که شناسایی دقیق در درمان فیستول به طرز مطلوب تر ، تاثیر گذار است ، پزشکان شفا کلینیک ، بهترین مرکز درمان فیستول در تهران ممکن است از یکی از روندهای زیر برای مشخص نمودن کانال فیستولی نیز استفاده نماید :

  • ام آر آی (MRI)
  • سونوگرافی اندوسکوپیک
  • عکسبرداری با اشعه X
  • آنوسکوپ
  • کولونوسکوپی

روش های درمان فیستول در تهران

برای درمان فیستول ، راه های گوناگونی از جمله درمان فیستول با لیزر ، درمان فیستول با جراحی وجود دارد.

درمان فیستول مقعدی با جراحی

اتخاذ روند درمانی مناسب ، به محل قرار گیری این بیماری در مقعد و پیچیدگی آن ، بستگی دارد. هدف از درمان فیستول مقعدی ، از بین بردن کامل آن، جلوگیری از بروز مجدد و محافظت و تقویت عضلات اسفنکتر ، می باشد. آسیب دیدن این عضلات ، به بی اختیاری در مدفوع منجر می شود. گزینه های درمان عبارتند از :

فیستولوتومی

فیستولومی ، رایج ترین عمل جراحی برای درمان فیستول مقعدی می باشد. طی این عمل ، جراح دهانه ورودی بیماری را برش می دهد. سپس بافتی که در معرض عفونت قرار گرفته است ، را می خراشد و آن را با فشار تخلیه می کند. در نهایت کانال را مسطح ساخته و آن را بخیه می زند. برای درمان فیستول های پیچیده تر ، امکان دارد جراح بخشی از کانال را نیز برش دهد. در صورتی که نیاز باشد قسمت قابل توجهی از ماهیچه اسفنکتر ، جدا شود یا کانال آن به طور کامل یافت نشود ، جراحی فیستولوتومی در دو مرحله انجام می پذیرد.

جراحی فیستولومی برای درمان بسیاری از فيستول ها ، مؤثر واقع می شود ؛ اما معمولاً بر روی مواردی که در عضلات اسفنکتر عبور نکرده اند ، اثر بخشی بیشتری دارد. همچنین احتمال بروز بی اختیاری در مدفوع ، در این جراحی بسیار کم است.

فلپ پیشرفته

جراحی فلپ پیشرفته ، در بهترین کلینیک درمان فیستول در تهران زمانی انجام می پذیرد که این بیماری از ماهیچه های اسفنکتر مقعد گذر کرده و انجام فیستولومی ، به احتمال زیاد موجب بی اختیاری مدفوعی می شود. در این روش ، جراح پیش از برش و برداشتن مدخل، یک فلپ ( برش مسطحی از بافت که مدخل یا دهانه چیزی را می پوشاند) ، بر روی دیواره راست روده ، ایجاد می کند. پس از برداشتن آن، فلپ ایجاد شده آن محل را پوشش می دهد. این شیوه میزان برش از عضله اسفنکتر و احتمال بروز بی اختیاری در مدفوع ، را کاهش می دهد ؛ اما اثر گذاری آن در درمان فیستول ، از روش فیستولومی کمتر است.

سِتون گذاری (Seton replacement)

اگر بیماری ، به نسبت قابل توجهی از عضلات اسفنکتر مقعد عبور کرده باشد ، جراح در وهله اول تکنیک سِتون گذاری را پیشنهاد می دهد. وی با قرار دادن یک نخ جراحی ، از جنس ابریشم یا لاتکس (سِتون) ، درون فيستول ، عفونت درون آن را تخلیه می کند.

بستن مجرای فیستول بین اسفنکتری (LIFT)

این شیوه درمان ، معمولاً برای فیستولهای پیچیده یا عمقی ، کاربرد دارد. در طول عمل ، جراح بهترین کلینیک بیماری های نشیمنگاهی تهران در قسمت فوقانی محل تشکیل بیماری، یک برش ایجاد کرده و عضلات اسفنکتر از یک دیگر فاصله می گیرند. سپس هر دو دهانه کانال بیماری بسته شده و جراح ، آن را می شکافد. در نتیجه بیماری تخلیه شده و برآمدگی آن ، از بین می رود.

ریسک و خطرات ناشی از ذرمان فیستول با جراحی

همچون دیگر روندهای درمانی ، جراحی نیز عوارض و خطراتی در پی دارد. از جمله :

  • عفونت : به منظور پیشگیری یا درمان آن ، باید آنتی بیوتیک مصرف نمایید.
  • بروز مجدد بیماری: حتی با انجام جراحی و تحمل سختی های آن ، ممکن است بیماری مجدداً نمود پیدا کنند.
  • بی اختیاری در مدفوع : بروز این عارضه تقریباً پس از تمام روندهای جراحی ، امکان پذیر است. اما این اتفاق به ندرت رخ می دهد.

میزان و شدت این عوارض ، به محل قرارگیری این بیماری و نوع جراحی انجام شده ، بستگی دارد.

دوره ریکاوری پس از درمان فیستول با جراحی

مدت زمان ریکاوری و روند بهبودی پس از درمان فیستول ، به نوع روند درمانی و پیچیدگی آن ، مرتبط می باشد. اکثر زخم ها و جراحت های ناشی از عمل ، معمولاً در حدود 6 هفته ، بهبود می یابند. حدود 1 الی 2 هفته عمل دفع ، ممکن است با درد و کمی خونریزی همراه باشد. اکثر افراد بعد از 7 الی 14 روز قادرند ، به محل کار خود بازگردند. اما تکمیل روند بهبودی ممکن است ، تا چند ماه به طول بیانجامد.

بعد از درمان فیستول با جراحی

  • مدت بستری به نوع جراحی بستگی دارد.
  • برای تسکین دردها ممکن است به دارو نیاز داشته باشید.
  • تا زمان بهبودی لازم است که زخم پانسمان شود.
  • برای تعوض پانسمان و بررسی نحوه بهبودی زخم باید به پزشک خود مراجعه نمایید.
  • بهبودی زخم ممکن است شش هفته طول بکشد.
  • ممکن است در چند هفته اول خونریزی یا ترشح جزیی داشته باشید.
  • آنتی بیوتیک و ملین تجویز می شود.
  • بعد از عمل باید چند روز اول استراحت کنید.
  • باید از نشستن به مدت طولانی و راه رفتن زیاد خودداری کنید.

مراقبت های بعد از درمان فیستول با جراحی

در این مدت بهتر است نکات ذیل را رعایت فرمایید :

  1. برای تسکین درد می توانید ، مطابق دستور پزشک از داروی مسکن استفاده نمایید. همچنین باید دوره مصرف داروهای آنتی بوتیک خود را ، تکمیل کنید. حتی در صورت بهبود یافتن ، تا پایان دوره مصرف آنتی بیوتیک را متوقف نکنید.
  2. محل جراحت های جراحی را تمیز نگه دارید و در روز چند مرتبه ، عمل شستشو را انجام دهید. سپس برای خشک کردن آن ناحیه با ضربه های ملایم و بسیار آرام ، این کار را انجام دهید. از مالش جراحت ها جداً خودداری کنید.
  3. به طور مرتب پانسمان محل جراحی ، را تعویض کنید. پزشک یا پرستار نحوه صحیح پانسمان ، را به شما آموزش می دهد.
  4. برای جلوگیری از نشت ترشحات زخم و محل برش ها ، می توانید بر روی آن یک گاز جراحی اضافه ، قرار دهید.
  5. در چند هفته اول پس از عمل ، از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنید.
  6. پیاده روی کنید. این امر علاوه بر بهسازی عمل گردش خون در بدن ، از یبوست نیز جلوگیری می کند.
  7. بهتر است تا مدتی از لباس های نخی و نرم استفاده کنید تا در ناحیه درمان شده احساس خارش نکنید.
  8. بیماران بهتر است تا مدتی به طور روزانه در آب گرم بنشینند.
  9. توصیه می شود هنگام نشستن بر روی یک بالش نرم بنشینید

درمان فیستول با لیزر

لیزر در علم پزشکی ، من جمله درمان بیماریهای نشیمنگاهی کاربرد بسیار زیادی دارد ، برای درمان بیماری فیستول به روش لیزر ، پزشک پس از بی حس کردن بیمار ، اقدام به ضدعفونی کردن ناحیه مبتلا شده به بیماری به وسیله فرستادن اشعه لیزر در آن ناحیه می کند سپس پوست اطراف ناحیه مقعد را به وسیله لیزر برش می دهد و به این ترتیب عفونت خارج می شود. این روش درمانی، بدون درد و خونریزی می باشد و معمولا بیشتر از 1 ساعت زمان نمی برد و در شفا کلینیک بهترین کلینیک درمان فیستول در تهران انجام می شود.

مزایای لیزر در درمـان فیسـتول نسبت به روش های دیگر چیست؟

  • به دلیل اینکه لیزر حین برداشتن تگ پوستی و برش انتهای عصب بریده شده را ترمیم می نماید لذا فرد بعد از آن دردی نداشته یا درد او بسیار ناچیز خواهد بود.
  • در هنگام عمل، لیزر عروق کوچکی که بریده شده اند را ترمیم می کند به همین علت خونریزی به حداقل خود می رسد.
  • برای جراحی با لیزر نیازی به بیهوشی نبوده و این عمل به طور سرپایی انجام می شود.
  • دوران نقاهت کوتاهی داشته و فرد خیلی زود قادر به از سرگیری فعالیت های روزمره اش خواهد بود
  • هزینه درمـان فیستول به روش لیزر نسبت به درمـان فيستول با جراحی بسیار کمتر است و غیره.

درمان فیستول بدون جراحی

امکان دارد که این بیماری بدون هیچ اقدامی درمان شود ، اما این اتفاق در موارد نادری رخ می دهد و اغلب نیاز است تا از نوعی درمان بهره برد. در این بخش روش هایی که نیاز به جراحی ندارند را ذکر کرده ایم :

  1. تزریق چسب فیبرین

این چسب معمولا با استفاده از یک سرنگ و سوزن به داخل فیستول تزریق خواهد شد. این پروسه معمولا در شفا کلینیک ، بهترین کلینیک درمان فیستول در تهران انجام می پذیرد و نیازی به بیهوشی ندارد. پزشک نواحی اطراف این زائده را تمیز کرده و چسب فیبرین را به آن تزریق می کند. پس از اتمام این رویه ، روی فیستول پانسمان خواهد شد تا از آن محافظت گردد.

  1. درمان فیستول با کمک ویدئو (VAAFT)

این متد ، یک پروسیجر جراحی کم تهاجمی است که برای درمان این بیماری به کار گرفته می شود. در این تکنیک ، از یک فیستولوسکوپ بهره گرفته شده تا مسبر این زائده مشخص شود. این مسیر روی یک صفحه به نمایش در می آید. در مرحله بعد ابتدا زخم ضدعفونی و سپس تخریب می گردد. در انتهای کار نیز مجرا بسته خواهد شد. به این منظور از چسب فیبرین نیز استفاده می شود.

به جای چسب از لیزر نیز برای بستن زخم ها استفاده می شود ، این پروسیجر تحت بیهوشی عمومی به انجام رسیده و به یک ساعت زمان نیاز دارد.

  1. استفاده از پلاگ بیوپروستتیک یا درپوش زیستی

این پلاگ ، یک ابزار کوچک و مخروطی شکل است که از مواد زیست تخریب پذیر درست شده است. از این وسیله به منظور درمان فیستول استفاده می شود. این پلاگ داخل این زائده قرار می گیرد و روند درمانی طبیعی بدن را تحریک می کند. این امر رشد بافت جدید را بهبود می بخشد و از این طریق فیستول بسته خواهد شد.

این رویکرد معمولا در درمان این عارضه ایمن و تاثیر گذار به حساب می آید ، اما برای تمامی فیستول ها مناسب نیست. تشخیص این مورد به عهده پزشکان شفا کلینیک ، بهترین کلینیک بیماری های نشیمنگاهی در تهران می باشد.

درمان فیستول + شفا کلینیک

در چه شرایطی بعد از درمان فیستول باید مجدد به پزشک مراجعه فرمایید ؟

اگر بعد از پروسه درمانی دوباره شاهد بروز علائم بیماری نامبرده بودید یا متوجه وقوع هر یک از علائم زیر شدید ، سریعا به بهترین کلینیک درمان بیماری های نشیمنگاهی تهران مراجعه فرمایید:

  • تب و لرز
  • قرمزی و التهاب در موضع درمان شده
  • ورم
  • خونریزی
  • خروج ترشحات
  • یبوست
  • عدم توانایی در کنترل فعالیت های روده

انتخاب یک کلینیک خوب برای درمان

مراجعه به یک مرکز مجهز و حرفه برای درمان فیستول یکی از موارد حائز اهمیت است. چرا که بیمار تحت نظر بهترین متخصص و بروزترین تکنیک ها قرار می گرد و می تواند تا حد زیادی در موفقیت آمیز بودن نتیجه تاثیر گذار باشد.

هزینه درمان فیستول با لیزر در تهران

قیمت های متفاوتی برای درمـان بیماری فیستول در سال 1402 به روش لیزر ، وجود دارد و قیمت نهایی آن پس از معاینه توسط پزشک اعلام می شود.

خروج ترشحات بعد از درمان فیستول در تهران

پس از اتمام فیستولومی ممکن است کمی درد و ناراحتی در ناحیه درمان شده احساس نمایید. ممکن است با یبوست ، مشکل در ادرار کردن و خونریزی از مقعد نیز مواجه شوید. در ادامه برخی از نکاتی که باید در نظر داشته باشید را بیان کرده ایم :

خونریزی خفیف بعد از جراحی امری عادی می باشد. ممکن است یک گاز روی مقعد قرار گیرد تا لباس زیر فرد تمیز بماند. زمانی که خونریزی و خروج ترشحات قطع شد ، نیازی نیست تا از گاز یا پانسمان استفاده کنید. در صورتی که خونریزی ادامه دار شد و یا همراه با لخته های خون بود ، سریعا با بهترین کلینیک درمان بیماری های نشیمنگاهی تهران تماس بگیرید و یا به آن مراجعه نمایید.

مشکل در ادرار بعد از این جراحی در موارد نادری رخ می دهد ، اما ممکن است به علت اسپاسم در عضله ادراری و درد با چنین مشکلی مواجه شوید. زمانی که برای رفع درد قرص مسکن مصرف می کنید ، این ماهیچه ها شل می شوند و ادرار از آن ها عبور می کند.

بنابراین ضروری است تا داروهای تجویز شده را سر موقع مصرف کنید و در وان آب گرم بنشینید. درون آب گرم ، بدن خود را شل کرده و داخل آب ادرار نمایید. در صورتی که در هشت ساعت اول قادر به اجابت مزاج نبودید ، به یک کلینیک خوب درمان فیستول در تهران مراجعه نمایید. در چنین شرایطی یک سوند درون مجاری ادراری قرار می گیرد و به مدت دو روز در آنجا باقی خواهد ماند.

زمانی که قادر به ادرار کردن بودید ، آب کافی بنوشید و آبمیوه های طبیعی میل نمایید. برای اینکه دچار یبوست نشوید ، قرص های مسکن را همراه غذا میل نمایید. برخی از افراد بعد از خوردن این قرص ها دچار گیجی و سرگیجه می شوند ، در این صورت نباید رانندگی کنید.

سوالات متداول درمان فیستول

افراد مبتلا به این بیماری سوالات بسیاری در رابطه با این بیماری و درمان آن دارند که در ادامه به ذکر تعدادی از رایج ترین این پرسش ها پرداخته و به آن ها پاسخ داده ایم.

عدم درمان به موقع این بیماری چه عوارضی را ایجاد می نماید؟

اگر درمـان فیستول به موقع انجام نشود منجر به ایجاد بیماری های متعدد دیگری خواهد شد و حتی امکان بلندتر شدن طول کانال نیز وجود خواهد داشت. اگر طول فيستول بلند تر و تعداد آن بیشتر شود طول درمان نیز بیشتر شده و جراحی در ابعاد وسیع تر صورت خواهد گرفت. همچنین همانطور که می دانید این بیماری عفونی است و اگر به موقع برای درمـان آن ها اقدام نشود ممکن است عفونت به نواحی دیگر بدن نیز سرایت کند.

آیا امکان درمان فیستول به طور خود به خود وجود دارد؟

خیر باید بگوییم که این عارضه به هیچ عنوان خود به خود درمان نشده و اگر مدت زمان زیادی از ابتلا به آن گذشته باشد خطر ابتلا به سرطان وجود خواهد داشت.

آیا فیستول مقعد با بی حسی قابل انجام است؟

بله این عمل با بی حسی انجام شده و فرد تنها یک شب نیاز به استراحت خواهد داشت.

زخم ناشی از درمان فیستول با جراحی چه زمانی مداوا می شود؟

بعد از گذشت 2 روز زخم بسیار کوچک شده و به مرور زمان محو خواهد شد.

باید بگوییم که مدت زمان لازم برای از بین رفتن کامل جای زخم ناشی از لیزر آبسه ، در هر فرد با توجه به ویژگی های بدنی او متفاوت بوده و حدوداً 10 تا 14 روز به طول می انجامد.

درمان فیستول با جراحی چه عوارضی دارد؟

یکی از عوارض معمول بازگشت دوباره بیماری است. گاهی اوقات نیز اگر طی جراحی بخشی از عضله اسفنکتر در ناحیه ورودی مقعد برداشته شود ، ممکن است فرد به اختلال در کنترل عمل دفع دچار گردد.