زمان مطالعه: 9 دقیقه

جوش مقعدی توده متورمی است که در ناحیه مقعد بروز می کند، البته باید بگوییم که بروز جوش فقط مختص این ناحیه نبوده و امکان پدیدار شدن آن در تمامی اجزای بدن وجود دارد. به طور کلی می توان عوامل باکتریایی و عفونتی را به عنوان دلایل اصلی ایجاد جوش کنار مقعد معرفی کرد. جوش ها در بیشتر مواقع هیچگونه خطری برای افراد به دنبال نداشته ، بعد از مدتی و به طور خود به خودی از بین خواهند رفت، در این مقاله با شفا کلینیک ، بهترین کلینیک درمان بیماری های نشیمنگاهی در تهران همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در این زمینه کسب کنید.

 

جوش مقعدی

 

جوش مقعدی چیست؟

آبسه مقعدی که نوعی جوش کنار مقعد می باشد موجب بروز عفونت و چرک در اطراف ناحیه مقعد شده، ممکن است سطحی یا عمقی باشد. در رابطه با درمان این عارضه باید بگوییم که درمان جوش مقعدی سطحی بسیار راحت بوده ولی درمان نوع عمقی پر دردسرتر و دشوارتر می باشد.

آبسه های عمقی به شکل بافت های عمیق چرکی در اطراف مقعد ظاهر شده و آبسه های سطحی معمولاً تنها متورم، قرمز رنگ و دردناک هستند. با وجود اینکه بروز جوش مقعد نادر است اما توصیه متخصصان مشغول به ارائه خدمات در شفا کلینیک به افراد این است که در صورت ابتلا به این مشکل در اولین فرصت نسبت به درمان جوش در مقعد اقدام نمایند زیرا ممکن است با گذشت زمان عفونت بیشتر شده و مشکلات بیشتری را برای فرد ایجاد نماید.

علائم بیماری جوش مقعدی :

مشخص ترین نشانه وقوع جوش کنار مقعد ، ضایعه ملتهب و متورمی است که در راستای مقعد ایجاد شده است.  جوش در مقعد ممکن است قرمز رنگ بوده و با درد بسیار همراه باشد به اصطلاح تیر بکشد. نشستن ، سرفه کردن و دفع مدفوع موجب وخیم تر شدن این نشانه های شوند. از دیگر نشانه های بیماری جوش یا آبسه مقعدی می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • تخلیه ترشحات چرک مانند از مقعد
  • درد در ناحیه مقعد یا رکتوم
  • یبوست و دردناک بودن عمل دفع
  • سوزش بافت اطراف نشیمنگاهی
  • خونریزی مقعدی
  • درد در بخش تحتانی شکم

چنانچه جوش چرکی بوده و بیش از اندازه متورم باشد با درد همراه بوده و فرد با کوچکترین لمس و فشار احساس ناراحتی خواهد کرد. از جمله دردناک ترین جوش ها، جوش مقعدی می باشند که با درد زیادی برای افراد همراه می باشند. این عارضه ممکن است در ابتدا تنها برجسته بوده و هیچ دردی نداشته باشند.

عوارض جوش مقعدی

از جمله عوارضی که ممکن است در اثر ابتلا به جوش در مقعد در فرد بروز کند می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • یبوست
  • بی اختیاری مدفوع
  • ابتلا به فیستول
  • خروج چرک از مقعد
  • گسترش عفونت به دیگر نواحی مقعد
  • احساس توده در اطراف مقعد یا خود آن و غیره.
  • درد و لمس برجستگی در اطراف مقعد بارزترین نشانه جوش مقعدی است.

لیزر درمانی در شفا کلینیک در تهران

 

دلیل بروز جوش مقعدی چیست؟

فولیکولیت موجب بروز جوش و آکنه بر روی باسن می شود. فولیکولیت به دلیل آلوده شدن سطح مقعد در اثر باکتری استاف به وجود می آید. این باکتری ( باکتری استاف ) معمولاً بدون بروز هیچگونه مشکل در پوست وجود دارد ولی به محض اینکه به درون پوست وارد شود منجر به بروز عفونت خواهد شد. در صورت وخیم تر شدن عفونت، جوش های دردناک در پوست ایجاد می گردد. تکنیک های متفاوتی برای درمان جوش کنار مقعد وجود دارد که یکی از موثرترین آن ها مصرف آنتی بیوتیک می باشد.

علت جوش مقعدی

از جمله عللی که منجر به جوش زدن مقعد می شوند میتوان به موارد زیر اشاره نمود :

  • ابتلا به شقاق مقعدی ( فیشر ) عفونی
  • وارد آمدن ضربه و آسیب به ان ناحیه مثل رابطه جنسی از مقعد
  • بیماری های مقاربت جنسی
  • بیماری های زمینه ای که گوارش و روده ها را تحت تاثیر قرار می دهند
  • وجود کیست عفونی اپیدرمی در اطراف مقعد

علاوه بر علل توضیح داده شده برای جوش زدن مقعد ، فاکتورهایی هم وجود دارند که یک فرد را در قیاس با فرد دیگر به میزان بیشتری در معرض ابتلا به جوش کنار مقعد نشیمنگاهی قرار می دهند. کودکان و خردسالانی که سابقه ابتلا به فیشر مقعدی را دارا هستند ، برای آنان ریسک پیدایش جوش مقعدی نیز بالاتر می رود. از دیگر فاکتورهایی که ریسک جوش زدن مقعد را بالا می برد بیماری کرون ، دیابت ، ضعف سیستم ایمنی ، رابطه جنسی از مقعد و مصرف داروهای استروئیدی هستند. همچنین بیماران سرطانی که تحت شیمی درمانی بوده اند نیز در معرض ابتلا جوش کنار مقعد هستند.

تشخیص جوش مقعدی

اگر با علائم آبسه به پزشک مراجعه کنید، معمولاً سوالاتی در مورد علائمی که شما تجربه می کنید و سابقه پزشکی شما خواهد داشت. سپس معاینه بدنی برای بررسی علت جوش زدن مقعد انجام می دهد. این مسئله خجالت آور نیست و برای تشخیص صحیح کاملاً ضروری است. پس بهتر است خجالت را کنار بگذارید و به فکر درمان خود باشید.

پزشک در بهترین کلینیک بیماری های نشیمنگاهی در تهران ، همچنین بررسی می کند آیا در ناحیه مقعد تورم ، قرمزی یا درد دیده می شود یا خیر. در برخی موارد ممکن است هیچ شاخص قابل مشاهده ای از جوش مقعدی وجود نداشته باشد. برای تشخیص صحیح پزشک آزمایشات بیشتری شامل معاینه رکتال دیجیتال، آنوسکوپ برای بررسی دقیق داخل کانال مقعدی و پایین رکتوم، آزمایش خون، تصویربرداری ام آر آی، سونوگرافی یا سی تی اسکن را تجویز می کند.

 

جوش مقعدی - شفا کلینیک

 

فرق جوش مقعدی با بواسیر

آبسه مقعد و بواسیر، هر دو از شایع ترین بیماری های نشیمنگاهی هستند. به طوری که از هر 10 نفر حداقل 2 نفر به آبسه و از هر 10 نفر 5 نفر به بواسیر مبتلا می شوند. هر دو این بیماری در بین زنان و مردان به یک نسبت شایع می باشد. این نوع بیماری ها جزء بیماری های کشنده نسیتند ، اما عوارض شدیدی را به همراه دارند که باید فورا تحت درمان قرار گیرند. بسیاری از افراد جوش زدن مقعد را با بیماری بواسیر یکی می دانند در حالی که تفاوت بسیار زیادی در میان آن ها وجود دارد. در ادامه در خصوص فرق جوش مقعدی با بواسیر توضیحاتی را بیان کرده ایم.

در نظر اول به نظر می رسد که هموروئید و جوش کنار مقعد توده های بافتی بیرون زده از روده هستند که تفاوت چندانی با یک دیگر نددارد ، اما لازم است بدانید که این دو موضوع کاملا با یک دیگر متفاوت هستند که تشخیص آن ها از یک دیگر بسیار مهم می باشد. آبسه نشیمنگاهی ، عفونتی در اطراف کناره های دهانه مقعد یا در عمق رکتوم می باشد که در آنجا چرک جمع شده است ، جوش کنار مقعد در ابتدا علائمی شبیه به بواسیر دارد ما به مرور دردناک تر شده و در نهایت منجر به تب در بیمار می شود.

بواسیر معمولا یک نوع بیماری مزمن است ، در حالی که جوش مقعدی یک بیماری حاد است که می تواند عوارض جدی تر و حساس تری را به دنبال داشته باشد و اگر به درستی و به موقع درمان نگردد موجب بروز عوارض جبران ناپذیری شود. پس بهتر است در صورت مشاهده هر یک از علائم گفته شده در طول مقاله ، سریع به یک پزشک مجرب و متخیصص در زمینه درمان بیماری های نشیمنگاهی در شهر خود مراجعه کنید.

درمان جوش سر سفید مقعدی 

اگر جوش کنار مقعد فقط سطحی باشد (نزدیک سطح پوست)، پزشک می تواند تحت بیهوشی موضعی عارضه را درمان کند. آبسه های عمیق ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان با استفاده از بی حسی نخاعی یا بیهوشی عمومی داشته باشد.

اگر مستعد ابتلا به عفونت هستید یا ایمنی بدن تان کاهش یافته است ممکن است در بیمارستان بستری شوید. متداول ترین روش درمان جوش مقعدی بعد از طی کردن روش های خانگی که اکثرا جوابگو نیستند ، جراحی است. پزشک پس از بیهوشی چرک را از ناحیه آلوده تخلیه می کند و بافت می تواند به خوبی ترمیم شود. ممکن است برای اطمینان از تخلیه کامل آبسه، از چند سوند استفاده شود.

تجویز آنتی بیوتیک برای درمان عفونت یا پشتیبانی از سیستم ایمنی تجویز می شود و معمولاً در تخفیف علائم موفقیت آمیز است. با این حال بسیاری از بیمارانی که به مشکل جوش زدن مقعد مبتلا هستند ، دچار عارضه فیستول می شوند ، به ویژه اگر برای مدت طولانی درمان نشود. فيستول هنگامی است که یک تونل کوچک بین محل آبسه و پوست تشکیل می شود. گاهی اوقات فيستول باعث ترشح مداوم می شود که می تواند منجر به آبسه مکرر مقعد شود.

درمان خانگی جوش اطراف مقعدی بهتر است با پزشک هماهنگ شود تا مشکلی ایجاد نگردد. 

اقدامات قبل از جراحی جوش مقعدی

  • فضای زندگی را برای زمان حضور در خانه پس از جراحی به طور مناسب آماده کنید؛ در صورت امکان، از بالا رفتن پله ها خودداری کنید.
  • با یکی اعضای خانواده یا دوستان خود هماهنگ کنید تا هنگام بازگشت به خانه بعد از جراحی در کنار شما بماند.
  • لباس های گشاد و راحت بپوشید.
  • از آرایش، لاک ناخن وکرم استفاده نکنید؛ رنگ پوست، لب ها و ناخن ها برای متخصص بیهوشی مهم است. در صورت توصیه پزشک ، قبل از جراحی جوش مقعدی عصا یا واکر بخرید.
  • بهتر است سه ماه قبل از جراحی وزن ثابت و رژیم غذایی سالم داشته باشید. اگر روز جراحی یا چند روز قبل از آن احساس بیماری می کنید و تب دارید، بلافاصله با جراح یا بیمارستان تماس بگیرید.
  • حداقل 6 ساعت قبل از جراحی جوش کنار مقعد مجاز به نوشیدن و خوردن چیزی نیستید.
  • هرگونه جواهرات (ساعت ، حلقه های گوش ، گردنبند ، دستبند ، حلقه بینی) را از بدن جدا کنید.
  • پروتزها یا بریس ها را بردارید.
  • از هرگونه عطر، خوشبو کننده یا لوسیون بدن خودداری کنید.

 

جوش مقعدی - شفا کلینیک

 

مراقبت های بعد از جراحی جوش مقعدی

  • ناحیه آبسه احتمالاً باز می ماند تا بتواند تخلیه و بهبود یابد.
  • بسته به سلامتی و نوع جراحی ممکن است یک سوند از طریق مجرای ادرار داخل مثانه قرار گیرد؛ بدن همیشه ادرار می سازد و حجم تولیدی شما نشانه وضعیت سلامتی شماست. میزان ادرار عبوری از سوند ممکن است در حین جراحی درمان جوش مقعدی اندازه گیری شود. همچنین امکان دارد سوند هنگام بیدار شدن در جای خود قرار داشته باشد، اما به محض ایمن بودن این عمل کاتتر خارج می شود.
  • نشستن در وان حمام 3 تا 4 بار در روز یا بعد از هرگونه مدفوع توصیه می شود.
  • استفاده از نرم کننده های مدفوع یا ملین های الیافی نیز هرگونه ناراحتی را کاهش می دهد. داروی ضد درد مانند پاراستامول را دریافت کنید.
  • جراحی جوش مقعدی نیز ممکن است عوارضی مانند درد، خون ریزی، عفونت، عود آبسه داشته باشد.

در صورت عدم درمان جوش مقعدی ، چه پیش می آید ؟

اگر جوش کنار مقعد را بدون درمان رها کنید می تواند به بروز مشکلات جدی تری منجر گردد ؛ همانند :

  • فیستول مقعدی که زخم باز نابهنجار در اطراف مقعد می باشد
  • سپسیس که عارضه ای تهدید کننده برای زندگی افراد است
  • قانقاریای فورنیه که نوعی عفونت خطرناک و البته بسیار نادر است.

می شود از بروز جوش مقعدی جلوگیری کرد ؟

اطلاعات جامع و قطعی در زمینه پیشگیری از این بیماری نشیمنگاهی نیست اما راهکارهایی وجود دارند که ریسک بیماری را برایتان کاهش می دهند :

  1. محافظت از خود در برابر بیماری های مقاربت جنسی
  2. رعایت بهداشت در نواحی مقعدی و تمیز بودن آن ناحیه
  3. درمان یا کنترل بیماری های زمینه ای که موجب وقوع جوش مقعدی می شوند.

برای درمان جوش مقعدی به چه دکتری مراجعه کنیم ؟

زمانی که بیماران علائم و نشانه های آبسه مقعدی را در خود مشاهده می کنند ، این ترس و نگرانی برایشان به وجود می آید که برای درمان این عارضه به چه پزشکی مراجعه کنند. برخی از افراد بعد از مشاهده علائم به پزشکان عمومی مراجعه می کنند که این کار کاملا اشتباه است. چرا که باید برای درمان این نوع بیماری ها به سراغ پزشکانی بروید که در این زمینه تخصص و تجربه کافی داشته باشند. پزشکان متخصص دستگاه گوارش و بیماری های مقعدی می توانند به شما در درمان بیماری جوش مقعدی یا سایر بیماری های نشیمنگاهی مانند بواسیر به شما کمک کنند. اگر در یافتن چنین پزشکانی مشکل دارید یا نمی توانید به هر پزشکی اعتماد کنید توصیه می کنیم به مرکز فوق تخصصی شفا کلینیک در تهران مراجعه کنید. این مرکز با بهره مندی از بهترین و مجرب ترین پزشکان متخصص گوارش و بیماری های مقعدی تا اتمام مراحل درمان کنار شما هستند و سعی می کنند بهترین خدمات را به شما ارائه دهند.

به یاد داشته باشید که زمان مراجعه به پزشک متخصص بیماری های مقعدی درست زمانی است که شما کوچک ترین علامتی از درد و ناراحتی را در ناحیه مقعد و نشیمنگاه خود احساس کنید. اولین نشانه ای که شما را باید به سراغ پزشکی مجرب و متبحر بفرستد درد داشتن در ناحیه نشیمنگاه و دیدن قطرات خونی بر روی مدفوع یا کاسه توالت می باشد. همچنین شایان به ذکر است که ممکن است زمانی که به جوش مقعدی یا مشکلات نشیمنگاهی دچار می شوید اصلا درد یا علائمی نداشته باشید اما خونریزی مقعدی داشته باشید. پس بهتر است در صورت مشاهده هر نوع خونی در مدفوع خود در زمان اجابت مزاج به پزشک متخصص بیماری های مقعدی مراجعه کنید و راه درمانی مناسب را پیش بگیرید.