فیستول واژن، یک بیماری بسیار نادر اما نگران کننده در میان زنان است که میتواند تأثیرات گسترده ای بر سلامت جسمی، روانی و کیفیت زندگی فرد داشته باشد. این عارضه، در بسیاری از موارد به دلیل شرایط پزشکی خاص یا عوارض جراحی به وجود آمده و تشخیص به موقع آن نقش مهمی در روند درمان و پیشگیری از عوارض جدی آن دارد. اگر با بیماری فیستول و به خصوص فیستول واژن آشنایی ندارید ، حتما در ادامه از این مقاله همراه ما باشید.
فیستول واژن چیست؟
فیستول واژن به ایجاد یک اتصال غیرطبیعی میان واژن و یکی از اندام های مجاور آن، از جمله مثانه، راست روده یا حتی مقعد گفته می شود. ایجاد این مجرا که عمدتا عفونی است ، به دلیل آسیب فیزیکی، عفونت، جراحی های لگنی یا زایمان دشوار می باشد.
فیستول های واژینال انواع مختلفی دارند که بر اساس محل اتصال آن ها و نوع بیماری شناخته می شوند. شایع ترین نوع فیستول واژن نوعی است که باعث ارتباط بین مثانه و واژن بوده و باعث نشت بی اختیار ادرار به داخل واژن می شود. در مواردی دیگر ارتباط بین واژن و راست روده ایجاد می شود که به آن فیستول رکتوواژینال نیز می گویند و ممکن است منجر به نشت مدفوع یا گاز به داخل واژن گردد.
علائم فیستول واژن
شناخت علائم فیستول واژن برای تشخیص سریع و درمان مؤثر این بیماری بسیار حیاتی است علائم فیستول واژن بسته به نوع فیستول و محل آن ممکن است متفاوت باشد اما عمدتا این بیماری دارای علائمی است که عبارت اند از:
- نشت مداوم یا متناوب ادرار یا مدفوع از واژن
- بوی نامطبوع ترشحات واژینال
- عفونت های مکرر واژن یا دستگاه ادراری
- درد هنگام رابطه جنسی
- تحریک و التهاب مداوم ناحیه تناسلی
- احساس فشار یا ناراحتی در ناحیه لگن
همچنین ناگفته نماند که در مواردی ممکن است علائم فیستول واژن و زنان بدون علائم باقی مانده و تا زمان حاد شدن و انجام تصویربرداری های جهت تشخیص مشاهده نشوند.
علت فیستول واژن
بروز فیستول واژن علتهای متعددی به همراه دارد که در ادامه آنها را به صورت دقیق بررسی کرده ایم :
- زایمان : یکی از شایع ترین علتهای فیستول واژن در زنان ، زایمان های دشوار یا طولانی مدت است که به خصوص در مواردی که سر نوزاد فشار زیادی به دیواره واژن وارد می کند، ممکن است منجر به ایجاد فیستول شود.
- جراحی های لگن : جراحی هایی مانند هیسترکتومی (برداشتن رحم)، یا جراحی های مربوط به سرطان های دستگاه تناسلی زنان می توانند منجر به آسیب های ناخواسته و تشکیل فیستول در واژن شوند.
- عفونت : عفونت های مکرر و درمان نشده یا ابتلا به بیماری هایی از جمله کرون که باعث التهاب مداوم دستگاه گوارش هستند نیز می توانند باعث ابتلا به فیستول زنان شوند.
- ضربه یا تروما واژن : در مواردی از جمله خشونت های جنسی ، وارد شدن ضربه (زمین خوردن) یا تصادفات شدید ممکن است باعث پارگی و ایجاد فیستول واژن شود.
عوارض فیستول واژینال
در صورت عدم درمان به موقع فیستول واژن ، این بیمار میتواند از خطرات و عوارضی برخوردار باشد که زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. عفونت های مکرر دستگاه ادراری و واژینال که ممکن است به کلیه ها نیز سرایت کنند، بوی بد واژن و ترشحات به دلیل عدم کنترل ادرار یا مدفوع ، کاهش میل جنسی مشکلات زناشویی ، بی اختیاری و اضطراب از اصلی ترین عوارض فیستول واژن زنان به شمار می رود. همچنین ناگفته نماند که عدم درمان فیستول می تواند باعث گسترش عفونت ناحیه تناسلی شده و سلامت فرد را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد.
درمان فیستول واژینال
درمان فیستول واژینال وابسته به محل، اندازه، علت و وضعیت کلی سلامت بیمار بوده و شامل انواع تکنیک های غیر جراحی و جراحی است. درمان های غیر تهاجمی و غیر جراحی فیستول شامل استفاده از انواع آنتی بیوتیک ها ، تغذیه مناسب و کاهش فشار به ناحیه لگن می باشد که معمولا برای فیستول های بسیار خفیف موثر هستند. روشهای جراحی فیستول واژن شامل عمل تهاجمی و ترمیم بافت ایجاد شده عفونی است که ممکن است از طریق شکم یا واژن انجام شود. (وابسته به نوع فیستول)
در نتیجه باید گفت که بی توجهی به درمان و علائم فیستول واژن باعث حاد شدن این بیماری شده و به هیچ عنوان خود به خود بهبود نمی یابد.
نکته پایانی
فیستول واژن یک بیماری نادر اما بسیار دردناک است که با علائمی چون عفونت ، نشت ادرار و مدفوع ، درد ، کاهش کیفیت زندگی و غیره همراه بوده و می تواند عوارض جدی نیز به دنبال داشته باشد. این بیمار دارای انواع فیستول واژن به مقعد ، واژن به مثانه و غیره بوده و با توجه به نوع بروز آن ، عوارض ، علائم و درمان آن نیز متفاوت باشد. بنابراین توصیه می شود که برای درمان این بیماری حتما به متخصص و پزشک مربوطه مراجعه نمایید.
دیدگاه خود را بنویسید