یکی از بزرگترین اختلالات نشیمنگاهی و مقعدی بی اختیاری مدفوع است که ممکن است در هر زن و مردی فارغ از سن و سال رخ بدهد. این عارضه معمولا به دلایلی چون ضعف عضلات لگن یا سایر عوامل اکتسابی به وجود می آید. اما آیا بی اختیاری مدفوع در زنان و مردان درمان دارد؟ در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به طور دقیق به بررسی این مشکل بسیار جدی پرداخته و بهترین راه درمان آن را بررسی کنیم.
بی اختیاری مدفوع چیست؟
بی اختیاری از مدفوع ، یک اختلال بسیار دردناک و حاد است که تاثیر مستقیم بر کیفیت زندگی و حتی مختل کردن فعالیت های افراد می شود. به طور کلی بی اختیاری مدفوع به ناتوانی در کنترل حرکات روده ای و دفع غیرارادی مدفوع یا گاز روده اشاره دارد. بی اختیاری مقعدی دارای شدت و درجات مختلفی از جمله خفیف تا حاد است؛ که هرکدام علائم خاص و مربوطه را دارند. (علائم شامل نشت مدفوع و خارج شدن آن به صورت کامل دسته بندی می شود)
علت اصلی بی اختیاری مدفوع چیست؟
یکی از اصلی ترین علتهای بی اختیاری مدفوع ، ضعف عضلات کف لگن می باشد که معمولا در اثر مواردی چون فعالیت های افراد یا حتی افزایش سن رخ می دهد. بنابراین برخی موارد زیر از اصلی ترین علت های بروز بی اختیاری به شمار می روند:
- رابطه مقعدی : به صورت کلی مقعد خروجی برای دفع مدفوع بوده و هیچگونه خاصیت ارتجاعی ندارد. رابطه مقعدی مکرر و یا حتی گاه به گاه می تواند موجب آسیب شدید به اسفنکتر داخلی و خارجی مقعد شده و در نتیجه حتی موجب پارگی آنها نیز بشود. این موضوع یکی از اصلی ترین علت های بروز بی اختیاری در جوانان است. البته که این رفتار مخرب می تواند بیماری های مقعدی دیگری از جمله شقاق را هم در پی داشته باشد.
- سابقه جراحی ناموفق: در برخی موارد جراحی های مقعدی ، می تواند موجب آسیب های ناخواسته به عضلات مقعد شده و در نهایت بی اختیاری مدفوع در افراد به وجود آورد.
- فیستول: فیستول یک بیماری عفونی است که در صورت ابتلا به آن فرد باید جراحی یا لیزر انجام دهد. در نتیجه می تواند یک عامل بسیار خطرناک برای بی اختیاری مقعد باشد.
- یائسگی یا زایمان طبیعی: یکی از دلایل بی اختیاری مدفوع در زنان یائسگی و سابقه زایمان طبیعی است که در اثر آن عضلات لگن آسیب یا دچار ضعف می شوند ف از این رو ورزش کگل توصیه می شود.
- یبوست یا اسهال مزمن: یبوست و اسهال دو حالت مختلف از حرکات روده ای می باشند که هر دو کاملا مخرب بوده و انواع بیماری های نشیمنگاهی از جمله هموروئید را به دنبال دارند. زور زدن هنگام اجابت مزاج نیز دیگر عامل مخرب برای آسیب به عضلات به شمار می رود که باید تحت بررسی و درمان قرار گیرند.
افزایش سن : با افزایش سن افراد دچار افتادگی ها و ضعف بدنی می شوند که می تواند بی اختیاری مدفوعی را به دنبال داشته باشد.
علائم و نشانه های بی اختیاری
اصلی ترین نشانه بی اختیاری مدفوع ، عدم توانایی در کنترل مدفوع به شمار می رود. اما این عارضه می تواند علائم دیگری به همراه داشته باشد که برخی از آنها عبارت اند از:
- نشت مدفوع
- مشاهده ترشحات مقعد
- درد مقعد یا اسپاسم
- تورم و التهاب مقعد
جدیدترین راه درمان بی اختیاری مدفوع
یکی از اصلی ترین راه های درمان بی اختیاری مدفوع ، استفاده از لیزر درمانی یا حتی جراحی است که امروزه به دست پزشکان قابل انجام است. البته که افراد باید با مراجعه به پزشک مربوطه ، علت بی اختیاری را بررسی کرده و پس از آن به برای درمان اقدام کنند.
قرص برای بی اختیاری مدفوع
به صورت کلی بی اختیاری مدفوع از آن دسته بیماری های نیست که بتوان آن را با قرص و دارو درمان کرد. تنها راه درمان خانگی بی اختیاری مدفوع ، کنترل انواع بیماری های گوارشی از جمله یبوست و اسهال به شمار می رود. علاوه بر آن برخی از اصلی ترین راه های بی اختیاری عبارت اند از:
- انجام ورزش و تمرین کگل به صورت مرتب
- پرهیز از برقراری رابطه مقعدی (حتی یکبار)
- پرهیز از فشار هنگام اجابت مزاج
- درمان به موقع انواع بیماری های مقعدی همچون هموروئید یا شقاق
سخن نهایی
بیماری های مقعدی از جمله بی اختیاری بسیار دشوار بوده و می تواند سلامتی و اعتماد به نفس افراد را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو توجه به هرگونه علائم نشیمنگاهی و گوارشی بسیار مهم بوده و بی توجهی به آن عوارضی از جمله بیماری های بسیار حاد ر به دنبال خواهد داشت.
دیدگاه خود را بنویسید