اسهال یک حالت بسیار ناخوشایند است که ابتلا به آن می تواند موجب بروز علائمی چون سوزش مقعد ، خارش ، دل پیچه و غیره در افراد شود. همچنین تکرار این بیماری می تواند سبب بروز انواع بیماری های مقعدی شود که از مهمترین آنها بواسیر و شقاق می باشند. در ادامه این مقاله به صورت دقیق به عارضه اسهال پرداخته و عوارض آن را بررسی کرده ایم ، همراه ما باشید.
اسهال چیست؟
می دانیم که اسهال به حالت رقیقی از مدفوع است که در آن مدفوع بسیار شل بوده و به صورت آبکی است. به صورت کلی خروج مدفوع نرم در شرایط ابتلا به این بیماری گوارشی بیشتر بوده و ممکن است افراد روزی چند بار اجابت مزاج داشته باشند و اما همچنان احساس نیاز به دفع داشته باشد. یکی از اصلی ترین علائم اسهال ، دل پیچه شدید است که می تواند موجب بروز حالت تهوع نیز بشود ؛ اسهال معمولاً ناشی از عفونت های ویروسی یا باکتریایی، تغذیه نادرست یا مشکلات گوارشی بروز پیدا می کند.
این بیماری همراه با برخی علائم است که عبارت اند از:
درد یا گرفتگی شدید در ناحیه شکم: احساس ناراحتی ، گرفتگی که ممکن است موقت یا مداوم باشد (درد ناگهانی)
نفخ: احساس پر بودن یا تورم در شکم که با اجابت مزاج خارج نمی شود
بیماری های مقعدی: اسهال مکرر می تواند موجب فشار بر ناحیه نشیمنگاهی از جمله مقعد شده و در نتیجه بیماری هایی نظیر هموروئید را به دنبال داشته باشد.
حالت تهوع : در برخی موارد فشار شدید گاز روده یا دل پیچه شدید می تواند حالتی چون تهوع یا حتی استفراغ در افراد ایجاد کند
کم آبی بدن: علائمی مانند تشنگی زیاد، خشکی دهان، کاهش ادرار، و خستگی از دیگر علائم کلی هستند که افراد مبتلا به اسهال آن را تجربه می کنند.
تب: در برخی موارد، ممکن است تب خفیفی در اثر ابتلا به ویروس به وجود آید
علت اسهال چیست؟
بیماری گوارشی اسهال ، ممکن است در اثر عوامل متعددی بروز پیدا کنند که برخی از آنها عبارت اند از:
- عفونتهای ویروسی: انواع عفونت های ویروسی که معمولاً از طریق غذا یا آب آلوده به بدن افراد منتقل می شوند.
- عفونت های باکتریایی یا انگلی : باکتری هایی مانند سالمونلا که معمولا در غذاها پیدا می شوند نیز می توانند باعث بروز اسهال در افراد شوند.
- بیماریهای مزمن گوارشی: بیماری های گوارشی از جمله بیماری کرون، کولیت زخمی، یا سندرم روده تحریک پذیر نیز می توانند سبب بروز علائم و بیماری اسهال شود.
- تغییرات در رژیم غذایی: مصرف شدید غذا های چرب یا حاوی برخی مواد غذایی از جمله ادویه ها می تواند باعث اسهال شود.
- استفاده از برخی داروها: برخی داروها نظیر آنتی بیوتیکها می تواند باعث تغییرات در دستگاه گوارش و در نتیجه بروز اسهال شوند.
- حالات فردی : تنش ، استرس ، اضطراب و شرایط روحی افراد نیز از دیگر دلایل بروز اسهال به شمار می روند.
عوارض اسهال چیست؟
اسهال به خودی خود از اصلی ترین علائم بیماری های گوارشی به شمار می رود. همچنین اسهال میتواند همراه با خطرات و عوارض بسیار جدی از جمله بروز بیماری های نشیمنگاهی نیز باشد. یکی از عمده علائمی که تکرر اسهال به دنبال دارد ، به وجود آوردن بیماری بواسیر خونی است. البته که بیماری های دیگری چون شقاق یا فیشر نیز هستند که ابتلا به اسهال مکرر می تواند آن ها را به وجود آورده و علائم دردناک تری برای بیمار ایجاد کند. بنابراین بهتر است در صورت مشاهده هرگونه علائم دل پیچه یا اسهال را تحت بررسی و درمان قرار دهید. همچنین اسهال وابسته به نوع بروز آن دارای انواع مختلفی از جمله موارد زیر می باشد که عبارت اند از:
- اسهال آبکی
- اسهال اسمزی
- اسهال ترشحی
- اسهال اگزوداتیو
- اسهال حرکتی
درمان اسهال چیست ؟
به صورت کلی برای درمان اسهال مزمن یا ناگهانی می بایست ابتدا علت بروز و ابتلا به آن تحت بررسی قرار گیرد. برای مثال افراد مبتلا به اسهال در اثر انواع بیماری های گوارشی از جمله کرون یا کولیت می بایست حتما به بررسی دقیق بیماری پرداخته و بیماری را از ریشه بروز آن تحت درمان قرار دهند. یا در مقابل اگر اسهال در اثر مصرف برخی مواد غذایی به وجود می آید ، بیمار باید از مصرف این غذاها خودداری کرده و حتما بیماری را تحت تاثیر قرار دهد.
دیدگاه خود را بنویسید