می دانیم که باردار می تواند باعث بروز تغییرات گسترده در سیستم داخلی بدن شود که یکی از آنها یبوست در بارداری است. یبوست بارداری یکی از رایج ترین مشکلاتی است که زنان در این دوره به آن مبتلا شده و به دنبال یک روش درمانی موثر برای آن خواهند بود . اما این عارضه چه عوارضی به دنبال داشته و چه مشکلاتی برای فرد به وجود می آورد؟ در ادامه از این مقاله همراه ما بوده تا با اصلی ترین و جدی ترین عوارض های این عارضه همراه باشید.
یبوست بارداری
یبوست بارداری به وضعیتی گفته می شود که فرد به صورت منظم دچار سختی در دفع مدفوع و یا تعداد دفعات دفع آن کمتر از حد معمول باشد. در دوران بارداری، تغییرات هورمونی ، تغییرات جسمانی ، و عوامل دیگر سبب کند شدن حرکات روده ای شده و همین موقع سبب دل درد و حتی بروز مشکلات مقعدی در افراد می شود. . بنابراین، یبوست در بارداری نه تنها یک مشکل ناراحت کننده است بلکه می تواند به بیماری های جدی تر نظیر بواسیر بارداری نیز منجر شود. برخی از اصلی ترین علائم یبوست در بارداری که نیاز به بررسی و درمان دارد عبارت اند از:
- کاهش دفعات دفع مدفوع (کمتر از ۳ بار در هفته)
- درد شکمی و احساس ناراحتی در ناحیه شکم
- سختی و دشواری در دفع مدفوع
- احساس پر بودن شکم حتی پس از دفع مدفوع
- نفخ و افزایش گازهای معده
- احساس توده یا ورم در اطراف مقعد
- احساس ناراحتی و درد هنگام اجابت مدفوع
- خونریزی مقعدی به دلیل سختی مدفوع
علت یبوست بارداری چیست؟
عوامل متعددی باعث بروز یبوست در دوران بارداری می شود که یکی از اصلی ترین آنها ، تغییرات و سبک رژیم غذایی فرد است. این موضوع می تواند باعث یبوست یا اسهال در این دوره شده و درمان آن با مشکلاتی مواجه باشد. علاوه بر آن این بیماری علتهای دیگری نیز به دنبال دارد که عبارت اند از:
- تغییرات هورمونی به وجود آمده
- افزایش وزن و افزایش روده و اندام های داخلی بدن
- کم تحرکی فرد و نشستن های مداوم
- مصرف دارو و یا برخی دارو ها
- استرس و یا فشار روانی
- به هم خوردن تعادل در سیستم گوارش و جذب
عوارض یبوست در بارداری چیست؟
به طور کلی می توان بواسیر در بارداری را اصلی ترین عوارض یبوست در این دوره دانست. فشار زیاد هنگام دفع مدفوع و تلاش برای رفع مدفوع سفت می تواند سبب تورم و التهاب و حتی پارگی عروق مقعدی و رکتوم شده و در نهایت خونریزی مقعدی و به دنبال آن حتی هموروئید به وجود آید. هموروئید در بارداری نیز همانند سایر انواع این بیماری می تواند سبب بروز درد ، خونریزی ، سوزش و خارش این ناحیه شده و در موارد حاد حتی بر فعالیت های روزانه فرد چون نشستن نیز تاثیر بگذارد.
البته که یبوست عوارض دیگری نیز به دنبال دارد که عبارت اند از:
- شقاق مقعدی در طی بارداری
- افزایش باد و گاز های شکمی
- کاهش جذب مواد مغذی
- بروز تهوع
- انسداد روده
چگونه یبوست در بارداری را درمان کنیم؟
حساس بودن شرایط جسمانی و روشهای درمان در طی دوره بارداری آن را دچار چالش هایی می کند که ممکن است بر نحوه درمان یبوست و حتی بواسیر نیز تاثیرگار باشد. از این رو بهترین روش درمان یبوست در بارداری عبارت اند از:
- به کار گیری سبک غذایی سالم و مناسب از جمله مصرف انواع فیبر های طبیعی چون میوه ها ، سبزیجات و غیره
- انجام فعالیت های بدنی مناسب بارداری حتی راه رفتن
- نوشیدن مایعات فراوان (آب و آبمیوه های طبیعی)
- استفاده از دارو های مناسب البته تحت نظر پزشک زنان
- پرهیز از مصرف غذای فست فود
- استفاده از کمپرس سرد
- دوش گرفتن و حمام سیتز
- انجام ماساژ شکمی
- پرهیز از زور زدن هنگام اجابت مزاج و وارد کردن فشار
- پرهیز از مصرف خودسرانه دارو
نکته پایانی
یبوست در بارداری یک عارضه بسیار دردناک است که به دلیل تغییرات به وجود آمده ، افزایش وزن ، کوچک شدن فضای شکم به دلیل رشد جنین و غیره به وجود می آید که درمان آن تنها با استفاده از بکارگیری روشهای درمانی پزشکی و خانگی امکان پذیر است. توجه داشته باشید که یبوست بارداری یک عارضه کاملا جدی است که بی توجهی به درمان و پیشگیری از آن می تواند بیماری های جدی و خطرناک دیگری نیز به دنبال داشته باشد.
دیدگاه خود را بنویسید