زمان مطالعه: 7 دقیقه

سرطان مقعد که امکان دارد در اثر ادامه رشد سرطان روده بزرگ که به ناحیه مقعد ختم می شود بروز کند، یک نوع از بیماری های مقعدی بسیار نادر می باشد. اکثر تورموهای سرطان مقعد نشانه های خاصی از خود بروز نداده و در اصطلاح خاموش می باشند. رشد این تومورها به آرامی صورت گرفته و زمانی علائم آن خود را نشان می دهند که به اندازه کافی رشد کرده و بزرگ شده باشند. با این وجود در صورت تشخیص به موقع این نوع سرطان می توان از رشد و پیشرفت آن جلوگیری و حتی آن را درمان کرد، در این مقاله با شفا کلینیک بهترین مرکز برای درمان بیماری های نشیمنگاهی در تهران همراه باشید تا اطلاعات جامعی در این خصوص به دست آورید.

 

تصاویر سرطان مقعدی - شفا کلینیک

 

علت سرطان مقعدی چیست ؟

علت دقیقی برای بروز این بیماری شناخته نشده است ، اما با این وجود عوامل خطر خاصی در ارتباط با این بیماری وجود دارد. به عنوان مثال در بیشتر موارد سرطان نشیمنگاه با ویروس پاپیلومای انسانی مرتبط می باشد. اما اکثر افراد مبتلا به این ویروس به سرطان دچار نمی شوند. اما باید بگویم که با اینکه تا به امروز علت دقیقی برای ایجاد این نوع سرطان معرفی نشده است ولی نتیجه تحقیقات پژوهشگران نشان می دهد که عوامل ذیل در ایجاد سرطان مقعدی نقش دارند:

  1. مصرف سیگار
  2. عوامل ژنتیکی و ارثی
  3. ضعیف شدن سیستم ایمنی
  4. ویروس پاپیلوم انسانی
  5. دیابت نوع دوم
  6. فعالیت جنسی از کانال مقعد

نشانه ها و علائم سرطان مقعدی در زنان و مردان

از جمله شایع ترین علائم توده های مقعدی می توان به موارد زیر اشاره کرد که با بررسی آن ها می توان بهترین درمان را برای توده های مقعدی یافت:

  • بروز برجستگی های کوچک در اطراف مقعد
  • درد، خارش و ناراحتی در اطراف ناحیه مقعد
  • خونریزی از ناحیه مقعد
  • بی اختیاری در دفع مدفوع
  • زخم های اطراف مقعد
  • تغییر در میزان سفتی ، شکل یا تعداد دفعات اجابت مزاج
  • ترشحات ژله ای مانند از مقعد

انواع سرطان مقعد

سرطان بافت مقعد دارای انواع مختلفی است که در ذیل به آن ها اشاره کرده ایم:

  • آدنوکارسینوماها
  • لیمفوماها
  • تومورهای کارسینوید

راه های پیشگیری و تشخیص سرطان مقعد

در بیشتر موارد عفونت HPV موجب بروز سرطان بافت مقعد می شود؛ به همین دلیل تزریق واکسن HPV تاثیر زیادی در کاهش احتمال ابتلای افراد به این نوع سرطان دارد. پزشکان متخصص برای تشخیص این نوع سرطان از تست پاپ اسمیر بهره می گیرند.

یکی دیگر از عواملی که تاثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به سرطان مقعدی دارد، داشتن یک رژیم غذایی سالم و حاوی فیبر فراوان می باشد. از همین رو غذاهای دارای چربی کم و پرفیبر را در رژیم غذایی خود به میزان زیاد بگنجانید. ضرورت داشتن رژیم غذایی سالم متشکل از فیبر فراوان زمانی بیشتر می شود که در خانواده شما سابقه ابتلا به این نوع سرطان وجود داشته باشد.

تشخیص سرطان دهانه مقعد 

تست و پروسه هایی به منظور تشخیص توده های مقعدی یا سرطان دهانه مقعد انجام می پذیرند که هر کدام از آن ها به تشخیص نوع و شدت این عارضه کمک کرده و باعث می شود پزشک بهترین درمان برای توده های مقعدی ارائه دهد. 

معاینه کانال مقعد و رکتوم به منظور شناسایی موارد غیرطبیعی

طی تست دیجیتال رکتوم ، پزشک دستکش پوشیده و سپس انگشتان خود را با پماد مخصوص چرب می کند و به جهت بررسی وجود توده دست خود را به کانال مقعد و رکتوم وارد می سازد.

معاینه بصری کانال مقعد و راست روده (رکتوم)

پزشک یک لوله ظریف به نام آنوسکوپ را برای بررسی و مشاهده هر چیز غیر طبیعی و نشانه های وجود سرطان مقعد به کانال مقعد و رکتوم وارد می کند.

انجام سونوگرافی از کانال مقعد

به منظور عکسبرداری از مجرای مقعدی ، پزشک یک پروب را به داخل کانال مقعد و رکتوم وارد می سازد. پروب با انتشار امواج اولتراسوند و برخورد آن ها با بافت ها و اندام های داخلی تصویری را ایجاد می کند . پزشک با بررسی تصویر تشکیل شده به بوجود تومورهای غیر نرمال و سرطان مقعد پی می برد.

بیوپسی یا نمونه برداری

چنانچه جراح شرایط غیرطبیعی را ناحیه مقعد یا رکتوم شناسایی کند ، می تواند برای تشخیص دقیق تر از بافت هدف نمونه برداری انجام دهد و ان را در محیط آزمایشگاهی بررسی کند. در این صورت به سرطانی بودن یا نبودن سلول ها پی خواهد برد.

راه های درمان سرطان مقعد

از جمله روش های موثر در درمان سرطان ناحیه مقعدی می توان به شیمی درمانی ، رادیوتراپی ، جراحی و اشعه درمانی اشاره کرد. در بیشتر موارد درمان ترکیبی با نتایج بسیار موفقیت آمیزی همراه می باشد به همین دلیل است که پزشکان برای دستیابی به نتایج هرچه بهتر روش های رادیوتراپی و شیمی درمانی را به طور همزمان یا به دنبال هم انجام می دهند.

لازم به ذکر است که از ترکیب جراحی سرطان مقعدی با روش های دیگری همچون شیمی درمانی یا رادیوتراپی برای درمان موارد پیشرفته و از روش جراحی به تنهایی برای درمان تومورهای کوچک مقعدی بهره گرفته می شود.

آیا سرطان مقعدی درمان دارد

بله، سرطان مقعدی قابل درمان است و میزان موفقیت درمان به عوامل مختلفی بستگی دارد. درمان سرطان مقعدی معمولاً شامل ترکیبی از روش‌ های مختلف است که به شرایط خاص هر بیمار و مرحله سرطان بستگی دارد. این روش ‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. جراحی: جراحی برای برداشتن تومور و بافت‌ های اطراف آن استفاده می ‌شود. بسته به مرحله سرطان ، ممکن است جراحی محدود به ناحیه تومور یا شامل برداشتن بخش‌ های بیشتری از مقعد و بافت ‌های اطراف باشد.
  2. پرتو درمانی: این روش از پرتوهای با انرژی بالا برای از بین بردن سلول‌ های سرطانی استفاده می ‌کند. پرتو درمانی می‌ تواند به عنوان درمان اصلی یا به عنوان درمان مکمل بعد از جراحی برای از بین بردن سلول ‌های باقی‌ مانده استفاده شود.
  3. شیمی درمانی: استفاده از داروهای خاص برای کشتن سلول ‌های سرطانی یا جلوگیری از رشد آن‌ ها. شیمی درمانی ممکن است در مواردی که سرطان به نقاط دیگر بدن گسترش یافته باشد یا به عنوان مکمل به سایر روش ‌های درمانی استفاده شود.
  4. درمان هدفمند: استفاده از داروهایی که به طور خاص بر روی مولکول‌ های خاص در سلول‌ های سرطانی تأثیر می ‌گذارند.

برای دریافت بهترین نتیجه ، مهم است که با تیم پزشکی شفا کلینیک مشورت کنید و تمامی گزینه ‌های درمانی موجود را بررسی کنید.

ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری سرطان مقعد

تاکنون چندین عامل که احتمال ابتلا به این نوع سرطان نادر را افزایش می دهند شناخته شده اند که شامل موارد زیر هستند :

  • افزایش سن : تعداد زیادی از افرادی که به عارضه مذکور مبتلا شده اند ، بیش از 50 سال سن دارند.
  • تعدد پارتنرهای جنسی : کسانی که با افراد زیادی رابطه جنسی داشته اند مشخصاً به میزان بیشتری در معرض این بیماری قرار دارند .
  • استعمال دخانیات : سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر ریسک ابتلا به سرطان مقعد را افزایش می دهند.
  • سابقه ابتلا به نوعی از سرطان : زنانی که در گذشته به سرطان هایی همچون سرطان دهانه رحم دچار بوده اند ، ریسک درگیر شدن به سرطان در آنان زیاد است.
  • ویروس پاپیلوم انسانی: (HPV) آلوده شدن به ویروس HPV احتمال بروز بیماری هایی از قبیل سرطان را در ناحیه مقعد افزایش می دهد. این ویروس از طریق مقاربت حنسی میان افراد مختلف انتقال می یابد که ممکن است به زگیل تناسلی نیز منجر شود.
  • بیماری ها و مصرف داروهایی که سیستم ایمنی را ضعیف می کنند : افرادی که به سبب شرایط خود داروهایی را مصرف می نمایند که فعالیت سیستم ایمنی را سرکوب می کنند ریسک ابتلای آن ها به سرطان مقعد برای آن ها افزایش می یابد. کسانی که جراحی پیوند عضو انجام داده اند یا افرادی که به ویروس HIV (بیماری ایدز)آلوده هستند در این گروه قرار می گیرند.

عوارض سرطان مقعد

به ندرت دیده شده است که این نوع سرطان در سایر قسمت های بدن گسترش یابد و به اصطلاح وارد مرحله متاستاز شود. تنها درصد کمی از پراکندگی برخی تومورها و غدد مربوط به سرطان مقعد مشاهده است که در این شرایط درمان آن بسیار دشوار خواهد بود. در صورت متاستاز بیماری مذکور ، عموماً کبد و ریه ها قسمت هایی هستند که به سلول های سرطانی آلوده خواهند شد.

تفاوت بواسیر و سرطان مقعدی در چیست ؟

علائم و نشانه های اولیه بیماری بواسیر حرکات دردناک یا ناراحت کننده روده ، خارش شدید در ناحیه مقعد و مشاهده خون در مدفوع و خونریزی اطراف ناحیه مقعد می باشد. در رابطه با این موضوع ممکن است بتوانید بیرون زدگی نرمی از مقعد را نیز احساس کنید. اما سرطان ناحیه مقعد بیماری است که در داخل یا اطراف مقعد یا روده بزرگ به وجود می آید ، در جواب اینکه تفاوت بواسیر و سرطان مقعدی در چیست باید بگویم که این دو به طور قابل توجهی با یک دیگر متفاوت هستند ، اگر چه دارای علائمی تقریبا یکسان است اما تفاوت هایی نیز دارد. خونریزی زیاد شایع ترین علامتی است که میان این دو مشکل ناحیه نشیمنگاهی مشترک است.

سایر علائم مشترک شامل وجود خون در مدوع ، اجابت مزاح دردناک ، احساس نیاز به اجابت مزاج درحالی که روده شما خالی است ، می باشد. سرطان ناحیه نشیمنگاهی ممکن است باعث به وجود آمدن علائم دیگری مانند کاهش وزن بی دلیل ، انسداد روده ، کم خونی به دلیل از دست دادن خون زیاد و خستگی قابل توجه نیز شود. در حالی که در صورتی که شما به همروئید دچار باشید هیچ یک از این علائم را در خود مشاهده نخواهید کرد. در صورت مشاهده چنین علائمی بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید تا وی تشخیص درست را دهد چرا که شما قادر به تشخیص تفاوت بواسیر و سرطان مقعدی نیستید. 

به طور کلی می توان تفاوت بواسیر و سرطان مقعدی را به موارد زیر ختم کرد:

  1. خونریزی زیاد از حد و شدید 
  2. درد شدید به طوری که نتوانید به راحتی بنشینید
  3. کاهش وزن شدید
  4. کم خونی 
  5. خستگی زیاد و قابل توجه

آیا سرطان مقعدی کشنده است

سرطان یا توده های مقعدی ، مانند هر نوع دیگری از سرطان ، می ‌تواند خطرناک باشد و در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع ، ممکن است عوارض جدی و کشنده ‌ای داشته باشد. اما با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب ، بسیاری از افراد می ‌توانند بهبودی کامل پیدا کنند یا زندگی طولانی و با کیفیت خوبی داشته باشند.

عوامل مختلفی بر پیش ‌آگهی سرطان مقعدی تأثیر می ‌گذارند ، از جمله مرحله بیماری ، نوع درمان ، وضعیت کلی سلامتی فرد و پاسخ به درمان. در هر صورت ، مشاوره با پزشک و انجام معاینات و بررسی ‌های منظم برای تشخیص و درمان به موقع بسیار مهم است. اگر نگران علائم یا وضعیت خود هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

هزینه درمان سرطان مقعد در تهران

پیش از معاینه و بررسی دقیق بیمار و تعیین روش درمان نمی توان هزینه ای را به بیمار اعلام نمود زیرا تعیین دقیق هزینه به مواردی همچون میزان پیشرفت بیماری و روش درمانی موثر بستگی دارد.​