فیستول در دسته بیماری های نشیمنگاهی قرار دارد که در صورت بروز به همراه درد و ورم می تواند آزار دهنده باشد. از این رو افراد جهت درمان آن اقدام می کنند. درمان این عارضه به چند طریق انجام می پذیرد که انتخاب نوع آن به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. اما به طور کلی می توان گفت مراقبت های بعد از درمان فیستول برای تمامی روش ها یکسان بوده و به جهت کسب بهبودی مطلوب و پیشگیری از وقوع مجدد آن حائز اهمیت می باشند. در ادامه این مقاله از سایت شفا کلینیک بهترین مرز درمان بیماری های نشیمنگاهی با لیزر در تهران به یک سری از این موارد که از نظر متخصصین مجرب و متبحر مورد تایید هستند و در میان تمامی افراد یکسان می باشد پرداخته ایم.
بعد از عمل فیستول چه باید کرد ؟
مصرف دارو در مراقبت های بعد از درمان فیستول
در دوره ریکاوری ممکن است به مصرف داروهایی احتیاج پیدا کنید:
- داروهای مسکن : بعد از معالجه تنها مجاز هستید از داروهای مسکن و ضد درد تجویز شده توسط پزشک استفاده نمایید تا درد ناشی شده را که معمولاً به سبب یبوست است ، کنترل نمایید.
- دارو برای جلوگیری از یبوست : وقوع این عارضه و دشواری در دفع بعد از درمان فیستول ، رایج است اما موقتی می باشد. پزشک جهت تسهیل فعالیت های روده داروهایی را برایتان تجویز می کند.
خود مراقبتی بعد از عمل فیستول مقعدی
- به جهت آن که دوره ریکاوری به طور کامل و مطلوبی پشت سر گذارید می بایست مراقبت های بعد از درمان فیستول را به عمل آورید و از دستورات ارائه شده پیروی کنید. به جهت جلوگیری از دشواری در دفع ، به طور مرتب آب بنوشید و مصرف سایر مایعات را نیز افزایش دهید. زمان مناسب جهت بازگشت به برنامه غذایی سابق خود و افزودن مواد حاوی فیبر مانند میوه و سبزیجات را از دکتر خود جویا شوید.
- از پرداختن به فعالیت های پر تحرک ، کاملاً دوری کنید. بهتر است به استراحت پرداخته و از انجام کارهای اضافه فاصله بگیرید. به هیچ وجه به فعالیت هایی که ممکن است فشار زیادی به شما وارد سازد ، مشغول نشوید.
- کشیدن سیگار و مصرف نوشیدنی های الکلی از دیگر اعمالی است که لازم است برای مدتی آن ها را ترک کنید. این دو مورد احتمال بروز عوارض را افزایش داده و نقاهت را دشوار می کنند.
- میتوانید 3مرتبه در روز، به مدت 15 الی 20 دقیقه در وان یا تشت آب گرم بنشینید. این عمل در کاهش درد مؤثر است.
- به پیاده روی سبک بپردازید تا یبوست وقوع نیابد.
- یکی دیگر از مهم ترین نکات مراقبت های بعد از درمان فیستول ، رعایت بهداشت در ناحیه مقعد است. نحوه تمیز نگه داشتن محل را پزشک به شما آموزش خواهد داد. پس از شستن مقعد حتماً دستان خود را با آب و صابون بشووید. از شوینده های معطر استفاده نکنید ؛ زیرا باعث سوزش آن ناحیه می شوند.
مراقبت درمان زخم فیستول بعد از عمل
مهم ترین بخش مراقبت های بعد از درمان فیستول ، مراقبت از زخم ها ، تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه درمان می باشد.
سه بار در روز و بعد از هر بار اجابت مزاج ، در وان حاوی آب گرم حاوی محلول آب و صابون گرم بنشینید تا ناحیه درمان ، تمیز و پاک شود. از دوش های دستی برای شستشوی کامل ناحیه استفاده کنید به این ترتیب ، اطمینان حاصل می کنید که ناحیه درمان به خوبی تمیز شده است.
دوش گرفتن بعد از هر بار اجابت مزاج نیز گزینه خوبی محسوب می شود. باید از لمس کردن و سایش دادن بیش از حد ناحیه درمان ، در زمان شستشو دادن محل ، خودداری کنید. همچنین زمانی که از دستمال توالت برای خشک کردن ناحیه استفاده می کنید ، سعی کنید ناحیه را زیاد تحت سایش قرار ندهید تا دچار حساسیت نشود. معمولاً توصیه می شود که دستمال توالت مرطوب یا دستمال کودک مورد استفاده قرار دهید.
در طول چند روز اول در دوران مراقبت های بعد از درمان فیستول ، ممکن است اندکی مواد آغشته به خون یا مخاط ، از ناحیه درمان خارج شود. این حالت ، بیش از یک هفته به طول نمی انجامد و پس از آن معمولاً به طور خودبخود رفع می شود.
اگر متوجه شدید که قرمزی در پوست اطراف ناحیه درمان ، پخش شده است ، تب تان بالا رفته یا شاهد خونریزی شدید هستید یا خونریزی ، بیشتر از یک هفته طول کشیده است ، با پزشک خود تماس بگیرید تا وی در صورت نیاز نکات مراقبت های بعد از درمان فیستول دیگری به شما پیشنهاد دهد.
بعد از عمل فیستول چه بخوریم ؟
آگاهی از رژیم غذایی و اینکه بعد از عمل فیستول چه بخوریم بسیار حائز اهمیت است ، چون غذاهایی که می خورید ، قطعاً سلامت شما را تحت تاثیر قرار می دهند. آیتم هایی که بهتر است در رژیم غذایی خود بعد از جراحی بگنجانید ، شامل مواد زیر می باشد:
- سبزیجات دارای برگ سبز از قبیل اسفناج ، پیاز و شلغم
- لوبیا
- سالاد میوه شامل موز ، سیب
- نخود و عدس
- برنج قهوه ای
- سیب زمینی شیرین
- نوشیدن مقدار فراوان آب حدوداً 10 الی 12 لیوان در روز
- استفاده از چربی های سالم مثل روغن زیتون . همچنین چرب کردن ناحیه درمان با استفاده از روغن های سالم برای کمک به سهولت بیشتر اجابت مزاج ، مفید می باشد.
- استفاده از مکمل های فیبر
- مصرف گوشت سفید و ماهی به جای گوشت قرمز
از چه غذاهایی بعد از درمان باید اجتناب کنیم؟
برخی از غذاها ، باعث تشدید علائم این بیماری شده و در دوره مراقبت های بعد از درمان فیستول نیز بهتر است از مصرف آنها اجتناب کنیم. این غذاها عبارتند از :
- غذاهای تند و پر ادویه
- غذاهای سنتی هندی
- غذاهای حاوی سس تند
- غذاهای تایلندی
- غذاهای حاوی فلفل قرمز ، فلفل سیاه
- غذاهای منجمد شده که احتمال بروز یبوست را افزایش می دهد.
- پنیر ، فست فود ، گوشت قرمز و غذاهای فراوری شده
- چیپس تورتیلا ، پاپ کرن ، آجیل
- غذاهای حاوی مقادیر زیاد نگهدارنده مثل نوشیدنی های سر و غذاهای کنسروی
راه رفتن بعد از عمل فیستول
مدت زمان لازم برای شروع راه رفتن بعد از عمل فیستول بستگی به نوع جراحی، وضعیت عمومی بیمار و نظر پزشک دارد.
راه رفتن بعد از عمل فیستول به بهبودی بیمار کمک می کند ، اما باید با احتیاط و با توجه به دستورات مراقبت های بعد از درمان فیستول پزشک معالج انجام شود. معمولاً توصیه میشود که بیمار بعد از عمل به تدریج فعالیت های روزمره خود را از سر بگیرد. در اینجا چند نکته برای راه رفتن بعد از عمل فیستول آورده شده است:
1. استراحت اولیه: در چند روز اول بعد از عمل، استراحت کردن و جلوگیری از فعالیت های شدید اهمیت دارد.
2. شروع آرام: وقتی که پزشک اجازه می دهد ، بیمار باید به آرامی راه رفتن را شروع کند. معمولاً چند قدم در خانه برای شروع کافی است.
3. افزایش تدریجی: به مرور زمان و با توجه به تحمل بیمار، فاصله و مدت زمان راه رفتن باید افزایش یابد.
4. گوش دادن به بدن: اگر بیمار احساس درد یا ناراحتی کرد، باید استراحت کند و با پزشک خود مشورت نماید.
5. استفاده از داروهای مسکن: در صورت نیاز، از داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک استفاده شود تا درد مدیریت شود و بیمار بتواند به راحتی راه برود.
6. پوشیدن لباس مناسب: پوشیدن لباس های راحت و اجتناب از لباس های تنگ در ناحیه عمل می تواند به راحتی بیمار کمک کند.
7. مراقبت از زخم: باید مراقب بود که زخم تمیز و خشک بماند و طبق دستورات پزشک پانسمان ها به موقع تعویض شوند.
در نهایت ، توصیه میشود که هر گونه فعالیت بدنی بعد از عمل جراحی ، با هماهنگی و توصیه پزشک معالج انجام شود تا از بروز مشکلات و عوارض جلوگیری گردد.
سلام الان ۸روزه عمل کردم کلا دور مفعدم زخم شده وهرباررفتن دستشویی سوزش دارم درحدی که گریه میکنم ودکتر گفته روزی ۳بار انگشت بزن که واقعا برام سخت است