زمان مطالعه: 16 دقیقه

فیشر یا شقاق نوعی بیماری بسیار شایع در میان افراد جامعه بوده و راه های بسیاری برای درمان آن وجود دارد که لیزر بهترین این روش ها می باشد، در این مقاله شفا کلینیک بهترین کلینیک درمان بیماری های نشیمنگاهی در تهران تصمیم دارد اطلاعات جامع و مفیدی را در این باره با شما عزیزان در میان بگذارد پس با ما همراه باشید. ما در ادامه به شما خواهیم گفت فیشر چیست ، چگونه به وجود می آید ، روش های درمان و جلوگیری از به وجود آمدن آن چه چیزی می باشد و علائم و نشانه های آن برای تشخیص چیست. دوستداران سلامتی و کسانی که به حفظ سلامتی خود می کوشند نباید هرگز این مطلب را از دست دهند.

 

فیشر - شفا کلینیک

 

بیماری فیشر چیه ؟

به منظور درک بهتر از بیماری شقاق ، لازم است تا در رابطه با ساختار کانال مقعدی اطلاعاتی کلی در اختیار داشته باشید در این مقاله بهترین کلینیک درمان فیشر در تهران توضیحات جامع و کاملی را در این مقاله مطرح نموده است. قسمت پایانی روده بزرگ یا رکتوم، مجرای مقعدی نام دارد که به بیرون بدن راه داشته و از بدن خارج می گردد. کانال مقعدی در حدود 1 تا 2 اینچ بوده و بسیار کوتاه است، در ساختار مجرای مقعدی دو عضله حلقوی شکل وجود دارد که وظیفه آن کمک به کنترل حرکات روده می باشد.

اسفنکتر مقعدی داخلی عضله ای غیر ارادی بوده و برای اینکه از نشت مدفوع جلوگیری کند، همیشه به صورت بسته است در حالیکه اسفنکتر مقعدی خارجی عضله ای ارادی می باشد. فیشر به معنی وجود پارگی در پوست کانال مقعد، ورود آسیب به خود مقعد و مجرای آن می باشد. آسیب وارد شده به مقعد معمولاً ناشی از یبوست و حرکات سخت روده است.

 

فیشر - شفا کلینیک

انواع فیشر

به طور کلی، این بیماری نشیمنگاهی را می توان در دو خانواده  دسته بندی کرد :

  • فیشر حاد

شقاق حاد موقعیتی است که در آن ، بیمار در ناحیه مقعد خود با درد و خونریزی روبرو می شود. اگر بعد از استفاده از سرویس بهداشتی در زمان خشک کردن ناحیه تناسلی خود، مشاهده کردید که دستمال توالت شما به خون آغشته شده است و علاوه بر آن درد و سوزش را تجربه کردید، برای پیگیری علت بهتر است از پزشک کمک بگیرید.

  • فیشر مزمن

شقاق مزمن در پی بی اهمیت گرفتن نوع حاد بیماری بروز کرده و در واقع در آن، زخم، محدوده گسترده تری را پوشش می دهد. در طول آن درد شدت یافته و اغلب درمان جراحی را به امری اجتناب ناپذیر تبدیل می کند.

چه زمان برای تشخیص فیشر به کلینیک در تهران مراجعه کنیم؟

اگر فکر می کنید به شقاق مبتلا هستید، به کلینیک مجهز و پزشک مجرب در تهران یا سایر شهرها مراجعه کنید. اجازه ندهید خجالت کشیدن، شما را از بهره مند شدن از درمان، محروم کند. فیشر مشکلی است که پزشکان ، در بیماران بسیاری با آن سروکار دارند و با آن بعنوان یک مشکل کاملاً رایج و یک موضوع کاملاً عادی برخورد می کنند. بیشتر مبتلایان به این بیماری نشیمنگاهی بدون نیاز به درمان ، بهبود پیدا می کنند. پزشک می تواند به شما در کسب اطلاعات مربوط به خود درمانی و تسکین علائم و کاهش خطر بازگشت یا عود آن کمک کند.

فیشر

بهترین کلینیک و دکتر درمان فیشر در تهران

در این بخش از مقاله شما را با ویژگی های متخصص خوب برای درمان فیشر جهت بهره مندی از یک نتیجه موثر از درمان، آشنا می کنیم. متخصص باید از سابقه بالا در این زمینه برخوردار بوده و دقیقاً بداند که برای مورد هر بیمار، کدام تکنیک، تردیشنال یا مدرن، می تواند بهترین نتیجه را به دست دهد. با توجه به قرار داشتن این مشکل در ناحیه ای از بدن که ممکن است در بسیاری از بیماران، باعث غالب شدن حس خجالت شود، یک پزشک خوب، با ایجاد یک تعامل مثبت با بیمار خود، شرایطی را فراهم می آورد که بیمار بتواند به راحتی دغدغه های خود را بازگو کرده و بر حس خجالت خود غلبه کند. پزشک خوب ، با ارائه اطلاعات کافی و مفید، به بیمار کمک می کند تا به این فرایند نگاه درمانی داشته باشد.

درمان فیشر یا شقاق در شفا کلینیک تهران

در این کلینیک که در تهران واقع است برای درمان فيشر حاد از لیزرهای کم توان بهره گرفته می شود، نتیجه استفاده از این روش درمانی کاهش درد ناشی از این بیماری و ترمیم زخم بیمار می باشد. در صورتی که فیشر پیشرفت کرده و مزمن باشد، برای درمان آن باید از لیزرهای پرتوان کمک گرفت، استفاده از لیزرهای پرتوان موجب رفع زایده پوستی و بهبود زخم شقاق خواهد شد. با پیشرفت علم پزشکی، متدهای جدیدی برای درمان بیماری های نشیمنگاهی ابداع شده که نه تنها عوارضی برای بیمار به همراه نداشته بلکه در سریع ترین زمان موجب بهبود فرد می شود. لیزر درمانی یکی از این روش های جدید می باشد که از حداقل تهاجم برخوردار بوده و در برخی از موارد می توان آن را جایگزین جراحی های پرخطر و سنگین نمود.

مزایای درمان فیشر با لیزر

  • نداشتن عارضه بی اختیاری در کنترل گاز روده
  • نداشتن عارضه بی اختیاری مدفوع
  • عدم نیاز به بیهوشی
  • درمان به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری

فیشر - شفا کلینیک

 

نحوه درمان فیشر مقعدی با لیزر

در این روش از دستگاهی به نام اسپکولوم برای دیدن محل شکاف استفاده شده و پزشک متخصص آن را داخل مقعد قرار داده و تنظیم می نماید، سپس بدون اینکه محل ترک مقعدی دستکاری و در نتیجه تحریک شود ناحیه آسیب دیده به وسیله اشعه لیزر ترمیم می گردد.پ

دلایل ایجاد فیشر

موارد بسیاری ممکن است موجب ایجاد فیشر مقعدی شوند که از این میان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یبوست
  • کم تحرکی
  • اسهال
  • رابطه مقعدی
  • زایمان
  • بارداری
  • تنگی دریچه مقعد
  • خاراندن مداوم مقعد
  • تمیز کردن بیش از حد مقعد با دستمال زبر
  • سرطان روده یا کرون
  • بیماری های مراقبتی

عواملی که از آن ها به عنوان دلایل بروز فیشر نام بردیم ممکن است عامل زمینه ساز این بیماری بوده یا مستقیماً موجب ایجاد آن شوند. از سبک زندگی و تغذیه نیز می توان به عنوان عوامل موثر در بروز این عارضه در افراد نام برد. خشک و سخت بودن مدفوع و زخمی که در اثر زور زدن برای دفع آن در مجرای داخلی مقعد ایجاد می شود اصلی ترین دلیل ایجاد شقاق در بیماران می باشد، البته همانطور که گفتیم نرم بودن زیاد مدفوع و اسهال نیز در بروز این مشکل بی تاثیر نیست.

زخمی که در اثر فیشر مقعدی ایجاد می شود موجب اسپاسم اسفنکتر و افزایش فشار بر روی عضله های اسفنکتر مقعدی شده که این امر جریان خون به محل زخم را کاهش داده و موجب طولانی شدن دوره بهبود زخم ها می گردد. به همین دلیل افراد در اجابت های بعدی اسپاسم و درد بیشتری تجربه می کنند و جریان خون در محل زخم کمتر خواهد شد.

 

فیشر - شفا کلینیک

 

علائم فیشر چیست؟

  • بروز درد در هنگام دفع مدفوع
  • وجود درد در هنگام نشستن
  • دیدن چند قطره خون در هنگام پاک کردن مقعد یا در کاسه توالت و غیره.

باید بگوییم تمامی افرادی که به شقاق مقعدی مبتلا هستند نشانه های ذکر شده را نداشته و ممکن است فقط یکی از نشانه ها را داشته باشند.

پیشگیری از ابتلا به فیشر

با انجام برخی اقدامات ساده می توان تا حدی از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرده و آن را کنترل نمود. همانطور که می دانید بیماری های مقعدی به طور مستقیم با معده و روده در ارتباط می باشد به همین دلیل ایجاد یک ساختار مناسب جهت اجابت مزاج و دفع مدفوع در جلوگیری از ابتلا به فیشر تاثیر زیادی خواهد داشت.

  • با رعایت سبک زندگی سالم می شود از ابتلا به این عارضه در امان بود، بنابراین:
  1. از قرارگیری در شرایط استرس زا دوری کنید.
  2. در محیط های پرتنش نباشید.
  3. به میزان کافی در طول روز مایعات مصرف کنید.
  4. مصرف فیبر را به میزان زیاد در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  5. تحرک داشته و از ساکن بودن خودداری کنید.

 

فیشر - شفا کلینیک

 

تفاوت فیشر و هموروئید

در نگاه اول اینطور به نظر می رسد که این دو بیماری ، هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند ولی در واقع اینطور نیست. فیشر و هموروئید هم از نظر شکل ظاهری و هم از نظر علائم ، با یکدیگر متفاوتند.

1 . هر دو بیماری ، دردناک هستند ولی شدت درد تجربه شده در هموروئید اغلب بیشتر بوده و بیمار در هنگام نشستن ، یا حتی در طول انجام فعالیت های روزمره خود این درد را به طور مستمر تجربه می کند. البته ، در برخی موارد نیز بیمار هیچ دردی را تجربه نمی کند. درد تجربه شده در شقاق مقعدی ، اغلب به زمان اجابت مزاج مربوط بوده و با سوزش همراه می باشد. این درد ، در برخی موارد چنان آزار دهنده است که بیمار حتی تاب تحمل معاینه شدن توسط پزشک مربوطه در تهران را نیز نخواهد داشت.

2 . هموروئید در اثر تورم عروق شده و در شکل پیشرفته خود ، منجر به بروز پرولاپس یا افتادگی یا بیرون زدگی می شود به طوری که بیمار به راحتی می تواند آن را در ناحیه مقعد خود لمس کند.

3 . شکل ظاهری فیشر با هموروئید متفاوت است. فيشر به صورت یک ترک یا شکاف در ناحیه مقعد ظاهر می شود. این شکاف در برخی موارد ، ملتهب شده و دچار تورم می شود.

 

فیشر - شفا کلینیک

 

شکاف مقعدی چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک می تواند شکاف مقعدی را بر اساس علائم و معاینه فیزیکی تشخیص دهد. معاینات می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. مشاهده شکاف با جدا کردن آرام باسن
  2. معاینه دیجیتال مقعدی : پزشک انگشت را وارد کانال مقعد می کند.
  3. آنوسکوپی : لوله توخالی محکم مجهز به نور و حدود 10 سانتی متر است که برای معاینه کانال مقعد استفاده می شود.

در طول معاینه ، پزشک مربوطه در کلینیک شفا واقع در تهران همچنین می تواند بفهمد که آیا بیماری دیگری باعث ایجاد شکاف شده است یا خیر. وجود چندین شکاف یا داشتن یک یا چند مورد در ناحیه ای از مقعد که شکاف معمولاً در آن اتفاق نمی افتد، می تواند نشانه مشکل جدی تر مانند بیماری التهابی روده یا ضعف سیستم ایمنی بدن باشد.

روش های درمان فیشر

بسته به اینکه شقاق مقعدی از چه نوعی می باشد می توان از روش های مختلفی برای درمان آن بهره گرفت. چنانچه فيشر حاد نبوده و فرد به تازگی به آن مبتلا شده باشد می توان با درمان های خانگی و استفاده از رژیم غذایی مناسب حاوی فیبر همچون میوه جات، کاهو، انجیر خشک، خاکشیر یا داروهایی همچون شربت منیزیم به کنترل این بیماری پرداخت. نشستن در تشت آب گرم نیز در کاهش درد ناشی از شقاق موثر است. با این حال می توان درمان با لیزر را بهترین روش برای درمان بیماری فیشر معرفی کرد.

دارو درمانی برای فیشر مقعدی

در برخی شرایط ، متخصص درمان بیماری های نشیمنگاهی ، به منظور معالجه فيشر مقعدی ، دارو و پماد برای بیمار تجویز می کند که به شرح زیر می باشند :

پماد نیتروگلیسیرین : یکی از رایج ترین پمادهایی که از سوی پزشک برای درمان شقاق تجویز می گردد ، پماد نیتروگلیسیرین است که با موادی بر پایه نفت ترکیب شده و برای درمان هر دو نوع از فیشر ، مزمن و حاد موثر است. نحوه عملکرد این پماد بدین صورت است که ماهیچه اسفنکتر داخلی ناحیه مقعدی را در حالت استراحت قرار می دهد که در نتیجه این امر فشار ناشی از اسفنکتر کاهش یافته و به دنبال ان جریان خون به سمت محل آسیب دیده افزایش پیدا می کند. البته استفاده از پماد نیتروگلیسیرین اثرات جانبی مثل سردرد را هم ممکن است به دنبال داشته باشد.

مسدودکننده کانال کلسیم : این گروه از داروها هم عملکردی مشابه با پماد نیتروگلیسیرین دارند و در درمان فیشر مزمن بسیار موثر واقع می شوند.

رعایت بهداشت بهترین روش درمان خانگی فیشر

در بحث درمان بیماری های نشیمنگاهی ، رعایت بهداشت بسیار تاثیر گذار می باشد. برای درمان بیماری های این ناحیه بهتر است ناحیه مقعد را به خوبی با آب شستشو دهید و سپس با استفاده از دستمال های نرم مقعد را خشک کنید زیرا رطوبت خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی در این ناحیه را به مقدار بسیار زیادی افزایش می دهد. توصیه می شود بعد از استحمام ناحیه مقعد را با پودر بچه خشک نمایید. از نشستن طولانی مدت به خصوص در یک حالت خودداری کنید چرا که این کار می تواند موجب تجمع رطوبت در ناحیه مقعد شود.

 

رعایت بهداشت مقعدی برای درمان فیشر - شفا کلینیک

 

نوشیدن زیاد مایعات به خصوص آب میوه

یکی دیگر از روش های درمان این عارضه مصرف زیاد نوشیدنی است. چرا که همانطور که اشاره کردیم اصلی ترین علت بروز این عارضه یبوست می باشد پس باید از ایجاد آن جلوگیری کرد و در صورت رخ داد آن سریعا آن را برطرف کرد. برای همین منظور می توانید مصرف 3 الی 4 لیوان آب میوه در روز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید یا هر روز 8 لیوان آب مصرف کنید. آنزیم هایی که برای هضم آب میوه در بدن ترشح می شوند ، می توانند در افزایش حرکات روده ، هضم غذا و دفع درست آن موثر باشد.

شیر از جمله مواد مورد نیاز و مفید بدن می باشد و بهترین روش درمان خانگی فيشر یا همان فیشر به شمار می رود. به همین دلیل کافی است هر روز قبل از خواب یک لیوان شیر میل کنید. مصرف شیر می تواند حرکات روده را افزایش دهد و سلامت دستگاه گوارش شما را ببهود بخشد. با انجام این راهکار ها می توانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید ، اما برای درمان آن بهتر است حتما با یک پزشک مجرب و متخصص در این زمینه مشورت کنید.

اسفنکتروتومی چیست؟

نوعی جراحی است که شامل بریدن عضلات اسفنکتر مقعد می شود تا تنش را آزاد کرده و شکاف بهبود یابد. پزشک معمولاً جراحی را پس از آزمایش سایر روش های درمانی پیشنهاد می کند. جراحی را معمولاً می توان تحت بیهوشی عمومی و به دو روش انجام داد. در اسفنکتروتومی باز، جراح یک برش کوچک در پوست ایجاد می کند تا به عضله اسفنکتر برسد. سپس می تواند عضله را مستقیماً هنگام برش ببیند. بریدگی پوست معمولاً باز گذاشته می شود تا بهبود یابد. در اسفنکتروتومی بسته، جراح یک تیغه را از زیر پوست شما عبور می دهد تا به عضله برسد و برش دهد. جراحی اسفنکتروتومی بسیار موثر است؛ 95 بیمار از هر 100 نفر بهبود می یابند.

 

فیشر و روش های درمانی آن - شفا کلینیک

 

برای درمان خانگی فیشر چه باید کرد ؟

همانطور که می دانید شکاف ایجاد شده در ناحیه مقعد در صورتی که عمیق و حاد نباشد خود به خود درمان پیدا می کند و افراد می توانند با انجام درمان های خانگی به روند بهبودی خود سرعت ببخشند. از جمله کار هایی که افراد می توانند برای بهبود ترک ایجاد شده در خانه انجام دهند می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • از پماد های گیاهی که در این زمینه ساخته شده اند با مشورت پزشکتان استفاده کنید.
  • مصرف رژیم غذایی پر فیبر را جدی بگیرید.
  • هفت الی هشت لیوان در روز آب معدنی یا آب میوه های طبیعی مانند آب سیب ، پرتقال ، آناناس یا هویچ میل کنید. لازم به ذکر است اگر وزن تان بیشتر از 70 کیلو است ، به ازای هر ده کیلو یک لیوان آب اضافه تر استفاده کنید. به عنوان مثال اگر وزنتان 90 کیلو است باید در طول روز 9 لیوان آب مصرف کنید.
  • روزانه به مدت 15 دقیقه در یک حمام یا حوض گرم قرار بگیرد. این تکنیک شامل مخلوط کردن آب ولرم با بتادین برای درمان بسیار مفید است.

آیا فیشر باعث خونریزی می شود؟

فیشر در مراحل اولیه خود به شکل یک شکاف نمایان می شود. در مراحل اولیه خود ، تاثیری بر روی عروق و بافت های اطراف نمی گذارد ، ولی در صورت نادیده گرفته شدن ، ممکن است بر روی بافت های اطراف و عروق نیز اثر گذاشته و نهایتاً باعث بروز خونریزی شود. در چنین شرایطی بیمار در هنگام دفع مدفوع یا در زمان خشک کردن ناحیه مقعد بر روی دستمال توالت ، ممکن است در مدفوع خود خون مشاهده کند. این خون اغلب به رنگ قرمز روشن است. اگر فیشر در مراحل اولیه خود باشد ، خونریزی به شکل خفیف اتفاق خواهد افتاد ولی در صورت مورد بی توجهی قرار گرفتن ، می تواند باعث تشدید خونریزی شده و مشکلاتی از قبیل کم خونی را به همراه داشته باشد.

 

فیشر - شفا کلینیک

 

عوارض فیشر مقعدی

اگرچه سرطان مقعد ممکن است از شکاف مقعدی باشد اما شکاف های مقعدی با بیماری های جدی تری مانند سرطان روده همراه نیستند. برخی از عوارض احتمالی شکاف مقعدی عبارتند از:

  • شقاق مزمن مقعدی : پارگی بهبود نمی یابد. با گذشت زمان می تواند باعث ایجاد جای زخم گسترده در محل شکاف شود.
  • فیستول های مقعدی : “تونل های” غیرطبیعی به کانال مقعدی به اندام های اطراف که معمولاً به سایر قسمت های روده می پیوندند.
  • تنگی مقعد : کانال مقعدی به دلیل اسپاسم اسفنکتر مقعدی یا انقباض بافت اسکار حاصل به طور غیر طبیعی تنگ می شود.

مراقبت های بعد از بهبود فیشر

  1. تا زمان برداشته شدن پانسمان ، سعی کنید غذاهای سبک میل کنید. هدف از این کار جلوگیری از تحریک اجابت مزاج می باشد. بازه زمانی اجتناب از غذاهای سنگین ، بسته به دامنه گستردگی جراحی ، گاهی تا سه الی چهار روز ادامه می یابد.
  2. بعد از جراحی بر روی ناحیه ، پانسمان قرار داده می شود. مراقبت باشید این پانسمان خیس نشود.
  3. هر روز 3 الی 4 بار در وان حاوی آب گرم بنشینید. در داخل آب اندکی بتادین بریزید.
  4. برای تسکین درد ، می توانید از داورهای مسکن تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.
  5. در طول چند ماه اول بعد از جراحی فیشر ، ابتلا به یبوست دور از انتظار نیست. یبوست ممکن است به خونریزی جزئی منجر شود. این حالت طبیعی است و نمی تواند نگران کننده باشد.
  6. تا یک هفته درد خفیفی در ناحیه جراحی ، تجربه خواهد شد. بمنظور جلوگیری از فشار در زمان اجابت مزاج ، پزشک داورهای مسهل یا نرم کننده مدفوع را تجویز می کند.
  7. برای پیشگیری از ابتلا به یبوست ، میوه و سبزیجات تازه و غلات را در رژیم غذایی تان بگنجانید.
  8. مایعات به میزان فراوان بنوشید. غذا را خوب و به طور کامل بجوید.
  9. فعالیت بدنی را فراموش نکنید.

آیا فیشر باعث سرطان می شود؟

در حقیقت ، این عارضه به تنهایی برای ایجاد سرطان مقعد مستقیماً مسئولیت ندارد. اما وجود آن می ‌تواند عوامل خطر را افزایش دهد که در نتیجه می‌ تواند به ابتلا به سرطان مقعد منجر شود.

شقاق مقعدی یا همان فيشر یک وضعیت پزشکی است که در آن ترک خوردگی مقعد بوجود می ‌آید. عواملی مانند دیسپلازی ، التهاب مقعدی مزمن، عفونت‌ ها ، ترمیم‌ های جراحی ناکام ، بیماری های التهابی روده و تغییرات در گردش خون مقعدی می ‌توانند باعث تشدید این بیماری شوند. اگر شقاق مقعدی به طور مداوم تحت مراقبت نباشد و تشدید شود، ممکن است خطر ابتلا به سرطان مقعد افزایش یابد. اما نکته مهم این است که همه افرادی که این عارضه را دارند مبتلا به سرطان مقعد نمی ‌شوند و  تمام افرادی که سرطان مقعد دارند نیز در گذشته شقاق مقعدی نداشته اند.

 

فیشر در کودکان - شفا کلینیک

 

فیشر مقعد در بچه ها

بیماری های مقعد تنها گریبان گیر بزرگسالان نمی شود و ممکن است کودکان نیز به صورت مادرزادی یا اکتسابی به این مشکلات دچار شوند. در بیماری های مادرزادی مقعد بسته می شود اما با وجود اینکه تنها یک مورد در میان سه هزار نوزاد دیده می شود ، این بیماری جزء شایع ترین بیماری های مقعد در نوزادان محسوب می گردد. فیشر در کودکان با تجویز دارو قابل درمان است است . در بیماری های اکتسابی نیز فيشر یا زخم مقعد از دیگر اختلالات شایع اکتسابی است. نکته ای که در این خصوص وجود دارد ، زخم های موجود در قسمت خلفی انتهای روده یا رکتوم است که علامت شایع آن در زمان اجابت مزاج و خونریزی است. نشانه های وجود این عارضه ممکن است با دیگر بیماری های اشتباه گرفته شوند از همین رو نیاز است فرد بعد از مشاهده علائمی مانند روشن بودن خون و اختلاط آن با مدفوع به پزشک مراجعه کند.

درمان فیشر در بچه ها

درمان جراحی شامل برداشتن زخم فيشر ، دیلاتاسیون (متسع کردن ناحیه) در زیر بیهوشی و اسفنکتروتومی داخلی است. اسفنکتروتومی داخلی در چنین مواقعی ممکن است موثر ترین روش درمان باشد. برداشتن زخم ایجاد شده همراه با تجویز ملین ، باعث می شود تا شانس بهبودی تا 80 درصد افزایش پیدا کند. دیلاتاسیون یا اتساع آنال به دلیل عدم امکان ارزیابی میزان آسیب به هیچ عنوان توصیه نمی گردد. در هر صورت تنها ترین و موثرترین روش درمان فیشر مزمن در صورت مقاوم بودن به تکنیک های درمان و تزریق سم بوتولینیوم ، انجام عمل جراحی می باشد. عمل های جراحی که پزشکان توصیه می کنند در این دسته از بیماران اسفنکتروتومی داخلی و کناری آنال همراه با بیوپسی برای رد یا تایید بیماری کرون می باشد. به طور کلی توصیه می شود برای تصمیم گیری و انتخاب روش درمانی هر زمان که متوجه علائم این بیماری شدید آن را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.

پرسش های پرتکرار فیشر

در ذیل به تعدادی از شایع ترین پرسش ها در رابطه با شقاق مقعدی پاسخ داده ایم:

  • انواع مختلف فیشر مقعدی کدامند؟

فيشر مقعدی می تواند حاد یا مزمن باشد. شکاف های حاد (به تازگی ایجاد شده است) ممکن است به صورت یک پارگی ساده در مقعد باشد. از طرف دیگر در شکاف مزمن ممکن است تورم و زخم وجود داشته باشد و به طور معمول بیش از 12 هفته ادامه داشته باشد. درمان شکاف های مزمن ممکن است دشوارتر باشد و همچنین ممکن است یک توده خارجی همراه با پارگی وجود داشته باشد (به نام توده نگهبان یا برچسب پوست)، همچنین یک بافت اضافی درست در داخل کانال مقعد که به آن پاپیلای هیپرتروفی گفته می شود.

  • شکاف های شقاق کجا معمولاً رخ می دهد؟

به طور کلی حدود 85 تا 90 درصد از شکاف ها در خط میانی خلفی (پشت) مقعد و حدود  10تا 15 درصد در خط میانی قدامی (جلویی) مقعد رخ می دهد. با این حال در برخی موارد ، تعداد کمی از بیماران ممکن است در جلو و عقب شکاف داشته باشند. شکاف های واقع شده در جای دیگر (در کنار آن) ممکن است خطر عارضه مربوط به بیماری های دیگر را افزایش دهد و از این رو نیاز به بررسی دقیق دارد.

  • چه کسانی دچار فیشر مقعدی می شوند؟

با اینکه بزرگسالان بین 20 تا 40 سال بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. اما می توانید در هر سنی فیشر مقعدی داشته باشید، حتی اگر با افزایش سن خطر ابتلا به طور کلی کاهش یابد. به بیان دیگر این بیماری می تواند افراد از هر گروه سنی را تحت تأثیر قرار دهد، شقاق مقعدی در نوزادان و جوانان بیشتر دیده می شود. این مشکل در کودکان زیر یک سال شایع است و حدود هشت نفر از هرده نوزاد را درگیر می کند. حساسیت فرد به شکاف مقعدی با افزایش سن کاهش می یابد. حدود نیمی از موارد با خود مراقبتی و جلوگیری از یبوست بهبود می یابند. با این حال، اگر فشار ناشی از حرکات روده ای در زمان دفع دائماً شکاف را باز کند، بهبود با مشکل روبرو خواهد شد. در چنین شرایطی جراحی گزینه درمانی خواهد بود.

  • آیا ممکن است به طور همزمان به فيشر و هموروئید دچار شویم ؟

بله ، احتمال دچار شدن همزمان به هر دو بیماری فیشر و بواسیر در برخی بیماران ، دور از انتظار نیست. گاهی فشار زیاد در ناحیه راست روده به همراه تاثیر برخی عوامل دیگر باعث ابتلا همزمان به هر دو بیماری می شود. در چنین شرایطی ، بیمار باید برای درمان اقدام نماید چون در صورت مورد بی توجهی قرار دادن آن ، احتمال بروز مشکلات حاد تری وجود خواهد داشت.

  • آیا ممکن است فیشر پس از درمان مجدداً عود پیدا کند ؟

در میان بیماران دیده شده است که پس از درمان ، شقاق مقعدی به سبب دفع سخت یا دیگر آسیب ها نمود پیدا کرده است. به همین خاطر حتی بعد از درمان و متوقف شدن خونریزی و درمان ، در نحوه تغذیه خود دقت داشته باشید که به اندازه کافی فیبر مصرف کنید و در طی روز آب بنوشید.

  • چه کسانی به میزان بیشتری در معرض خطر این بیماری هستند ؟

هم زنان و هم مردان ممکن است به فیشر مقعدی مبتلا شوند. حتی وقوع این بیماری در دوران کودکی نیز ممکن است. بزرگسالانی که در رده سنی 20 الی 40 سال قرار دارند ، به میزان بیشتری در خطر شقاق مقعدی هستند. با توجه به این که در هر سنی امکان دارد که فرد درگیر این بیماری شود اما در مجموع هر چه سن او بالاتر می رود ، ریسک این عارضه هم افزایش پیدا می کند. پس از بارداری ، به سبب کشیدگی ایجاد شده در عضلات و فشار وارد شده در حین زایمان ، احتمال دارد به این بیماری دچار شوند.

دانلود فایل : فیشر – PDF