زمان مطالعه: 4 دقیقه

ویروس پاپیلومای انسانی یا همان اچ پی وی یکی از شایع‌ ترین ویروس‌ های قابل انتقال از طریق ارتباط جنسی است که تاثیر مستقیم بر سلامت افراد دارد. این ویروس به طور قطع از طریق تماس مستقیم با پوست یا مخاط آلوده انتقال یافته و می‌ تواند باعث ایجاد عوارض های جدی از جمله انواع سرطان ها یا بروز زائده (زگیل تناسلی ) می شوند. همچنین که بیش از ۱۰۰ نوع مختلف از انواع HPV شناسایی شده است که برخی از آن‌ ها کاملا بی‌ خطر بوده و برخی دیگر می‌ توانند موجب بیماری‌ های بسیار جدی شوند.

اچ پی وی

اچ پی وی چیست؟

اچ پی وی یا پامیلومای انسانی (HPV) همانطور که گفته شد ، شایع ترین ویروس قابل انتقال از راه برقراری رابطه جنسی است که در صورت ابتلا به آن کوچکترین عارضه آن ، زگیل تناسلی می باشد. ویروس پاپیلومای انسانی یا همان علت اصلی زگیل تناسلی ، دارای انواع مختلف کم خطر تا پر خطر می باشد که ابتلا به هرکدام از آنها موجب بروز برخی علائم می شود. بنابراین گفته می شود که اچ پی وی دارای 100 تیپ مختلف است که حتی برخی از آنها تنها با انجام تست پاپ اسمیر یا آزمایش ها قابل تشخیص هستند.

زگیل تناسلی چگونه ایجاد می‌شود؟

یکی از رایج‌ ترین پرسش‌ها دربارهی اچ پی وی این است که زگیل تناسلی چگونه ایجاد می‌ شود؟ این عارضه ناشی از انواع خاصی از اچ پی وی بوده که در تماس مستقیم با پوست آلوده یا از طریق روابط جنسی انتقال می‌ یابد. وقتی ویروس به بدن افراد وارد می‌ شود، در لایه‌ های بالایی پوست تکثیر شده و باعث رشد غیرعادی سلول‌ ها شده و در نتیجه آن زگیل تناسلی ایجاد می شود. زگیل‌ های تناسلی می‌ توانند به صورت برجستگی‌ های کوچک، صاف یا گل‌ کلمی شکل باشند و علائم دردناک را به همراه داشته باشند.

راه‌های انتقال HPV

  • تماس جنسی: شایع‌ ترین راه انتقال اچ پی وی تماس یا لمس پوست آلوده است که شامل تماس تناسلی، دهانی یا مقعدی می‌ شود.
  • تماس مستقیم با پوست آلوده: برخی افراد ممکن است حتی بدون رابطه جنسی، در صورت تماس با نواحی آلوده پوست به این ویروس مبتلا می شوند.
  • از مادر به نوزاد: در برخی موارد نیز ممکن است در زمان زایمان طبیعی، ویروس از مادر به نوزاد منتقل شود و باعث ایجاد مشکلاتی نظیر زگیل حنجره در نوزاد گردد.

عوارض جدی اچ پی وی

عوارض اچ پی وی به طور کلی بسیار زیاد بوده که وابسته به نوع ویروس، شدت و مدت زمان ابتلا به ویروس و نوع عفونت متفاوت هستند. زگیل تناسلی یکی از شایع‌ ترین عوارض ناشی از این ویروس است که ممکن است روی پوست یا ناحیه تناسلی، مقعد و حتی دهان ظاهر شود. علاوه بر این، برخی از انواع خاص اچ پی وی نیز می‌ توانند موجب ابتلا به سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، مقعد و حتی سرطان حنجره شوند. بنابراین عوارض این ویروس نیز مانند نوع ویروس ، دارای دو نوع خوش خیم و بدخیم خواهند بود.

  • عوارض خوش خیم اچ پی وی شامل: بروز زائده یا همان زگیل تناسلی
  • عوارض بدخیم اچ پی وی شامل : ابتلا به سرطان ها

درمان زگیل تناسلی ناشی از اچ پی وی

به طور کلی باید گفت که درمان زگیل تناسلی ناشی از ابتلا به اچ پی وی به نوع و شدت عارضه وابسته است. اگرچه هیچ درمانی برای از بین بردن کامل ویروس اچ پی وی وجود ندارد، اما روش‌ های مختلفی برای مدیریت و کاهش علائم زگیل تناسلی وجود دارد که عبارت اند از:

  • درمان‌ های موضعی: استفاده از کرم‌ ها یا محلول‌ های دارویی که موجب کاهش علائم زائده ها می شوند
  • کرایوتراپی (سرما درمانی): فریز کردن زگیل‌ ها با نیتروژن مایع و از بین بردن آنها
  • لیزر زگیل تناسلی : برداشتن زائده زگیل ها با استفاده از لیزر یا همان سوزاندن آنها

 عکس ویروس اچ پی وی

نحوه پیشگیری از اچ پی وی

یکی از بهترین راه های مقابله با اچ پی وی ، تقویت سیستم ایمنی بدن است. افراد دارای سیستم ایمنی بسیار قوی و ایمن ، کمتر در معرض ابتلا به hpv بوده و خطر بروز این عارضه در آنها بسیار کمتر است. علاوه بر آن اصلی ترین راه مقابله و پیشگیری از این ویروس نیز عدم برقراری رابطه جنسی با افراد متعدد می باشد.
روش دیگر که کاربرد مهمی در پیشگیری به موقع از این عارضه دارد ، انجام چکاپ به موقع و انجام تست پاپ اسمیر برای خانمها است. تست پاپ اسمیر به تشخیص و بررسی دقیق انواع ویروس بسیار کمک کرده و بسیار کاربردی خواهد بود. بنابراین اگر این سوال دارید که از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم یا خیر می توانید انواع آزمایش های خون یا تست پاپ اسمیر انجام دهید. 

توصیه پایانی

اچ پی وی یک ویروس شایع اما قابل کنترل است که با آگاهی، پیشگیری و به کارگیری روشهای درمانی مناسب می‌ توان از عوارض جدی آن جلوگیری کرد. همچنین ناگفته نماند که این ویروس کاملا جدی بوده و در برخی موارد نیز موجب بروز سرطان دهانه رحم یا حتی آلت تناسلی نیز می شود ؛ بنابراین پیشگیری و درمان آن را کاملا جدی بگیرید.