فرایند اجابت مزاج و حتی رنگ مدفوع یکی از اصلی ترین راه های تشخیص انواع بیماریهای گوارشی می باشد که در بسیاری از موارد نیز تشخیص بیماری ها به واسطه آن قابل انجام است. یکی از بزرگترین نگرانی ها در این باره که می توان گفت نشانه وجود یک بیماری جدی است ، تیره یا سیاه بودن رنگ مدفوع است که به بیماری ملنا نیز شناخته می شود. در ادامه از این مقاله همراه ما بوده تا به بررسی علت و عوارض سیاه بودن مدفوع پرداخته و روشهای درمانی آن را بررسی کنیم.
چرا سیاه بودن رنگ مدفوع خطرناک است؟
معمولا رنگ مدفوع به نوع و سبک تغذیه ای که داریم وابسته بوده و بر اساس آن ایجاد می شود. از این رو می توان گفت تغییر رنگ ناگهانی آن به خصوص به رنگ تیره و سیاه شدن آن میتواند نشانه ای جدی از جمله خونریزی یکی از اجزای دستگاه گوارش باشد. به طور کلی تیرگی مدفوع دارای انواع و حالت های مختلفی می باشد که می توان گفت نوع سفت یا شل بودن آن نیز می تواند نشانه بیماری ها باشد. یکی از علائم های این عارضه ، دل درد سرگیجه ضعف ، یبوست یا اسهال ، تهوع یا استفراغ ، تب و تعریق و غیره می باشد که نیاز به بررسی جدی تر دارد.
علت تیره شدن رنگ مدفوع
سیاه شدن یا تغییر رنگ مدفوع علتهای متعددی دارد که یکی از آنها نوع و سبک تغذیه فرد است. اما در برخی موارد این عارضه ممکن است به دلیل وجود عارضه و مشکلات جدی تری به وجود آید که در ادامه آنها را بررسی کرده ایم:
- سیاه شدن مدفوع به دلیل مصرف قرص آنها
- تیرگی مدفوع به دلیل خونریزی دستگاه گوارش
- وجود تومور های سرطانی
- بیماری های کبدی
- سبک تغذیه
- کم آبی بدن و دهیدراته بودن
- مصرف برخی دارو ها
- عفونت روده یا گوارشی
- وجود زخم در دستگاه گوارش به خصوص قسمتهای ابتدایی
آیا زخم مقعد باعث تیرگی می شود؟
خیر عمدتا تیرگی رنگ مدفوع در اثر وجود بیماری های نشیمنگاهی معمولا به دلیل وجود عارضه یا زخم در نواحی ابتدایی دستگاه گوارش از جمله معده یا بخش ابتدایی روده ایجاد می شود. این موضوع نشانه قدیمی تر بودن و مانده شدن خون در بافت مدفوع می باشد. زمانی که مقعد یا بخش انتهایی روده دچار عارضه یا خونریزی باشد ، فرد به خونریزی مقعدی یا مشاهده خون در مدفوع مبتلا شده و تاثیر چندانی بر رنگ مدفوع وی نخواهد داشت.
تشخیص علت سیاه شدن مدفوع
نحوه تشخیص علت سیاه بودن رنگ مدفوع ، تنها با مراجعه به متخصص مربوطه و انجام آزمایش های متعدد امکان پذیر است. اگر سیاهی مدفوع به دلایلی چون سبک تغذیه و یا استفاده از دارو ها نباشد ، احتمال وجود بیماری های جدی تر وجود داشته که نیازمند به کارگیری روشهای درمانی موثر خواهد بود. (مانند زخم معده)
سیاه بودن مدفوع نشانه چه بیماری است؟
سیاه شدن رنگ مدفوع نشانه بیماری های متعددی است که برخی از آنها عبارت اند از:
- زخم معده: زخم شدن معده و خونریزی آن سبب ترکیب شدن خون و مواد غذایی شده و در نتیجه بعد از فرایند هضم سبب خارج شدن مدفوع سیاه می شود.
- مشکلات کبدی : وجود برخی مشکلات و بیماری های کبدی نیز می تواند سبب تیره شدن رنگ مدفوع شود.
- زخم روده : زخم شد دوازدهه یا ابتدای روده کوچک می تواند باعث خونریزی و در نتیجه تیره شدن رنگ مدفوع در طی فرایند هضم و جذب شود.
- گاستریت: التهاب معده یا همان گاستریت سبب بروز تیرگی رنگ مدفوع شده و در نتیجه رنگ مدفوع را تیره میکند.
تیرگی مدفوع چه عوارضی دارد؟
تیره شدن رنگ مدفوع معمولا همراه با سایر علائم و عوارض هایی همراه است که یکی از آنها تغییر بافت مدفوع از جمله ابتلا به یبوست می باشد. یکی از علائم هایی که تیرگی مدفوع به دنبال دارد ، یبوست شدید است که همین موضوع علاوه بر علت اصلی عارضه و بیماری می تواند سبب ابتلا به هموروئید و بواسیر نیز باشد. در نتیجه باید گفت هرگونه تغییرات ساختاری یا رنگ مدفوع نشانه جدی بوده و می بایست توسط پزشک مربوطه تحت بررسی و درمان قرار گیرد.
نکته پایانی
دستگاه گوارش بخش بسیار بزرگی از بدن می باشد که شامل اندام های گوناگون با کاربرد های متعدد می شود. در نتیجه باید گفت که هرگونه عارضه یا تغییرات در این اندام ها می تواند نشان دهنده عارضه جدی و بیماری خطرناک باشد. مدفوع تیره یا سیاه شدن رنگ مدفوع نیز عارضه ای جدی است که باید تحت بررسی و درمان قرار گرفته تا به عوارض جدی تر منجر نشود.
دیدگاه خود را بنویسید