زمان مطالعه: 3 دقیقه

احتمالا برای همه افراد یکبار عارضه ناخوشایند بیرون زدگی مقعدی پس از اجابت مزاج پیش آمده است ؛ بیرون زدگی مقعدی یا همان پرولاپس رکتوم یک عارضه دردناک است که در اثر عوامل متعددی از جمله فشار شدید به ناحیه رکتوم یا ضعف عضلات لگن به وجود می آید. نکته حائز اهمیت این است که بیرون زدگی مقعدی با هموروئید اشتباه گرفته می شود که در این مطلب تفاوت ها و علتهای هرکدام از این بیماری ها را بررسی کرده ایم. بنابراین در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

عکس بیرون زدگی مقعد

بیرون زدگی مقعدی چیست؟

بیرون زدگی مقعدی یا همان پرولاپس رکتوم به خارج شدن قسمت انتهایی راست روده یا رکتوم از مقعد گفته می شود که بسیار ناخوشایند و دردناک بوده و می تواند سبب بروز علائم بسیار شدیدی در افراد شود. پرولاپس رکتوم علاوه بر ظاهر زننده و دردناک علائم بسیار وخیم تر نیز به دنبال دارد که خونریزی ، سوزش شدید ، خارش و غیره از علائم آنها هستند. همانطور که گفته شد متاسفانه بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری آن را با هموروئید اشتباه گرفته و اقدام به مصرف دارو یا خود درمانی می کنند که موجب شدید تری و حاد تر شدن آن می شود. بنابراین توصیه می شود که در صورت بروز هرگونه علائم دردناک مقعدی حتما به پزشک مربوطه مراجعه کرده تا تشخیص به درستی و نحوه درمان صحیح انتخاب شود.

علائم بیرون زدگی مقعدی یا پرولاپس رکتوم

معمولا علائم پرولاپس رکتوم مشابه با هموروئید بوده و به همین دلیل بسیاری از افراد آن را با این بیماری اشتباه می گیرند ، برخی از این علائم عبارت اند از:

  • توده برآمده از داخل به خارج مقعد
  • خونریزی و خارش شدید مقعدی
  • نشت خون یا مدفوع
  • مشاهده توده

علت پرولاپس

علتهای بسیار متعددی و موجب بروز پرولاپس مقعدی می شوند که یکی از آنها افزایش و کهولت سن است. با بالا رفتن سن ، افراد دچار ضعف عضلات کف لگنی شده و در نتیجه با وارد شدن کوچکترین فشاری از جمله اسهال یا یبوست موجب بیرون زدگی رکتوم می شوند. بنابراین برخی از اصلی ترین علتهای بروز پرولاپس رکتوم عبارت اند از:

  • یبوست و اسهال مکرر و بی توجهی به درمان آنها
  • سابقه جراحی های مقعدی
  • مشکلات عصب مقعد
  • زایمان های مکرر
  • وارد شدن ضربه به لگن
  • دیسک کمر

تفاوت بیرون زدگی مقعدی با هموروئید

یکی از عمده ترین تفاوت های بیماری پرولاپس رکتوم یا بیرون زدگی مقعدی ، علت بروز این دو بیماری است. اصلی ترین علت بروز هموروئید تورم عروق راست روده یا رکتوم است که موجب بیرون زدن آن از مقعد یا حتی تورم آن در دهانه مقعد می شوند. اما در انواع پرولاپس رکتوم معمولا عارضه به دلیل ضعف عضلات رکتوم به وجود می آید. البته که ممکن است برخی عوامل یکسان از جمله اسهال یا یبوست طولانی مدت موجب ضعف عضلات بشود که این دو عامل در بروز هموروئید نیز نقش دارند ؛ اما به صورت کلی هموروئید و بیرون زدگی یکسان نیستند. (جز در مواردی از جمله هموروئید داخلی گرید 4 که پزشک آن را تشخیص می دهد)

عکس بیرون زدگی مقعد

نحوه تشخیص بیرون زدگی مقعدی

تشخیص بیرون زدگی مقعدی از هموروئید یا سایر بیماری های مقعدی دیگر تنها توسط پزشک مربوطه امکان پذیر است. از آنجایی که علائم این دو بیماری تا حدودی یکسان هستند ، ممکن است افراد آن را با بواسیر خونی گرید 3 یا 4 اشتباه گرفته و اقدام به استفاده از دارو های هموروئید کنند. اما باید گفت که این کار اتلاف وقت بوده و به هیچ عنوان موجب کاهش یا از بین رفتن علائم بیرون زدگی نخواهد شد. برای تشخیص اینکه به بیرون زدگی مقعدی مبتلا هستید یا خیر ، می بایست حتما به پزشک مراجعه کرده تا ایشان با معاینه فیزیکی یا انجام برخی آزمایش ها به تشخیص دقیق علت و علائم بیماری شما بپردازد. سونوگرافی ، کولونوسکوپی ، پروکتوسکوپی و غیره از برخی روشهای معاینه و آزمایش های این بیماری به شمار می روند.

بیرون زدگی مقعد چگونه درمان میشود؟

معمولا روشهای غیر تهاجمی یا استفاده از دارو برای درمان بیرون زدگی مقعدی اثر بخش نبوده و دکتر از روشهای تهاجمی تر برای رفع این عارضه کمک می گیرند. یکی از راه های توصیه شده برای رفع این بیماری ، لیزر درمانی است که پزشک با استفاده از آن به درمان کامل بیرون زدگی می پردازد. لیزر بیرون زدگی مقعدی ؛ از تهاجم بسیار کمتری به نسبت سایر روشها برخوردار بوده و می تواند در یک جلسه انواع بیرون زدگی را درمان کند.