درمان شقاق که در اصطلاح به آن فیشر نیز گفته می شود و یکی از بیماری های شایع در ناحیه مقعد می باشد و با روش های مختلفی صورت می گیرد که در ادامه در رابطه با بهترین روش درمان این عارضه مطالبی را در اختیار شما قرار داده ایم. شقاق که گاهی اوقات با خونریزی و درد همراه است زخمی در ابتدای کانال مقعد می باشد و به طور معمول در پایین یا بالای سوارخ مقعد قرار دارد. به عبارت دیگر این بیماری به صورت خطی طولی در زیر خط دندانه ای و در ناحیه تحتانی مقعد بروز می کند. در این ناحیه حسگرهای فراوانی وجود دارند و همین امر موجب ایجاد وضعیت بسیار دردناکی برای افراد می شود. با شفا کلینیک بهترین کلینیک درمان بیماری های نشیمنگاهی در تهران همراه باشید تا از نکات مفیدی بهره مند گردید.
بهترین روش درمان شقاق
یکی از بهترین راه های درمان شقاق مقعد یا فیشر مقعد ، استفاده از روشهای نوین پزشکی از جمله لیزر می باشد. لیزر برای درمان شقاق و فیشر يک روش نسبتا کم تهاجم است که علاوه بر دارا بودن دوره نقاهت بسیار کوتاه ، از مزایای دیگری از جمله خونریزی کمتر ، درد و سوزش کمتر و عدم نیاز به برش عمیق خواهد بود. می توان گفت که لیزر شقاق برخلاف روشهای ساده درمان در خانه ، یک روش تایید شده بوده که می تواند به صورت قطعی فیشر را از بین برده و علائم آن را کاهش دهد.
جراحی فیشر بهتر است یا لیزر؟
انتخاب روش مناسب درمان فیشر به صورت کلی بر عهده جراح مربوطه بوده و فرد توانایی تصمیم و انتخاب آن را نخواهد داشت. جراحی فیشر معمولا با ایجاد برش بر اسفنکتر مقعدی و عمل آن بوده و لیزر به ترمیم بافت های آسیب دیده مقعد می پردازد. بنابراین باید گفت که انتخاب جراحی شقاق یا لیزر فیشر کاملا وابسته به میزان حاد بودن عارضه دارد.
آیا شقاق خود به خود درمان میشود ؟
به جهت درمان این بیماری لازم است این عارضه به طور صحیح تشخیص داده شود؛ بنابراین بایستی حتما به یک کلینیک خوب درمان شقاق در تهران مراجعه نمایید تا ایشان اقدامات لازم را به عمل آورد. این احتمال وجود دارد که شما علائم نمود یافته را با عارضه های دیگری همچون هموروئید اشتباه بگیرید. قابل درک است که مطرح کردن این موضوع با پزشک برای شما کار راحتی نمی باشد اما برای قرار گرفتن تحت درمان شقاق و کسب مجدد سلامتی باید بتوانید این کار را انجام دهید.
برای آن که در انتخاب روند تشخیص و درمان فیشر به پزشک کمک کنید، حتماً موارد زیر را با او درمیان بگذارید:
- درد ، سوزش یا خارش از چه زمانی آغاز شده است
- شدت درد ایجاد شده چقدر است
- تا چه مدت درد و نارحتی ادامه پیدا می کند
- میزان و نوع خونریزی
هدف از درمان شقاق مقعدی
هدف اصلی متخصصان بهترین کلینیک درمان شقاق تهران از اتخاذ پروسه درمانی برای معالجه این بیماری، تسکین درد و ناراحتی ایجاد شده در محل و بهبودی زخم و پارگی ایجاد شده در دیواره مقعد است. چنانچه این بیماری نشیمنگاهی از نوع حاد باشد تنها با انجام توصیه های خود مراقبتی ، بهبود می یابد که پروسه آن نهایتاً 6 هفته طول می کشد. نوع مزمن این بیماری که ماندگاری آن فراتر از 6 هفته است ، برای درمان به دارو یا در برخی موارد به جراحی نیازمند است.
دلایل ایجاد این بیماری چیست؟
موارد بسیاری در به وجود آمدن این عارضه در افراد موثر هستند که در ذیل به تعدادی از مهم ترین آن ها اشاره کرده ایم :
- بارداری
- یبوست های مزمن
- داشتن دریچه مقعدی بسیار تنگ
- اسهال های طولانی مدت
- سرطان راست روده
- استفاده از دستمال های بسیار زبر برای خشک کردن و تمیز کردن مقعد
- خاراندن مقعد
- ابتلای فرد به بیماری کرون
- وارد شدن آسیب به مقعد در اثر زایمان سخت
- رابطه جنسی مقعدی
- ابتلای فرد به بیماری های التهابی روده و بیماری های مقاربتی
شناخت انواع زخم مقعدی جهت درمان
برای درمان شقاق مقعدی بهتر است انواع آن را بدانید، این بیماری دارای دو نوع می باشد که عبارتنداز:
- فیشر حاد : برای زمانی است که فيشر برای اولین بار در فرد بروز کرده و بیمار بعد از دفع مدفوع با درد زیاد روبرو باشد. همچنین در صورت ابتلای فرد به فیشر حاد، هنگام معاینه او زخمی تازه مشاهده می شود.
- فیشر مزمن : چنانچه افرادی که به فیشر حاد مبتلا هستند به موقع نسبت به درمان شقاق مقعدی اقدام نکرده، درمان مناسبی برای رفع مشکل آن ها صورت نگرفته یا فرد در رعایت نکاتی که باید رعایت می کرده کوتاهی کرده باشد به این بیماری مبتلا خواهد شد.
انواع روشهای درمان فیشر
تغذیه تاثیر زیادی در پیشگیری از بروز این مشکل در افراد و همچنین درمان آن دارد. از همین رو در طول روز به میزان زیادی مواد غذایی فیبردار همچون میوه و سبزیجات میل کرده و به مقدار فراوان آب و آبمیوه بنوشید. همچنین نشستن در لگن آب گرم نیز در تسکین درد ناشی از این بیماری و درمان آن موثر است.
موارد فوق و همچنین درمان دارویی در صورتی که در ابتدای ابتلا به این بیماری قرار داشته و مشکلتان خیلی حاد نباشد موثر واقع خواهد شد ولی در موارد شدیدتر پزشکان شفا کلینیک بهترین کلینیک درمان بیماری های نشیمنگاهی تهران ، از روش های دیگری همچون لیزر برای درمان شقاق مقعدی بهره خواهند گرفت.
به طور کلی باید بگوییم؛ این میزان پیشرفت بیماری و شدت آن است که روش درمان را مشخص می کند. پزشکان متخصص شفا کلینیک ابتدا فرد را به خوبی مورد معاینه و بررسی قرار داده و سپس بهترین و موثرترین روش را برای آن ها در نظر می گیرند.
روش های خود مراقبتی برای درمان شقاق
اگر به سبب یبوست یا اسهال به زخم مقعدی مبتلا شده اید، با تغییر برخی از عادات می توانید به کاهش فشار وارده بر کانال مقعد کمک کنید. بدین نحو شدت نشانه های بیماری کاهش یافته و عارضه به سمت بهبود یافتن سوق داده می شود.
برای درمان شقاق مقعدی سعی کنید هیدراته بمانید: برای آن که بدنتان هیدراته بماند باید در طول روز نوشیدنی های فاقد کافئین مصرف نمایید. بهتر است بدانید مصرف بی رویه الکل و کافئین باعث دهیدارته شدن بدن می شوند.
مصرف غذاهای سرشار از فیبر: برای آن که از یبوست جلوگیری کنید باید روزانه 20 تا 35 گرم فیبر مصرف کنید. با استفاده از خوراکی های زیر می توانید به مرور فیبر دریافتی بدن تان را افزایش دهید:
- سبوس گندم
- سبوس جو
- انواع غلات
- لوبیا و نخود فرنگی
- مرکبات
مصرف مکمل های حاوی فیبر: اگر نمی توانید با مصرف غذاهای خوراکی ، فیبر مورد نیاز بدنتان را تأمین کنید ، از مکمل ها استفاده کنید. این مکمل ها به تسهیل فعالیت های روده کمک بسیاری کرده و آن را منظم می کند. برای جلوگیری از نفخ و دل پیچه میزان فیبر دریافتی را به صورت تدریجی افزایش دهید تا به مقدار مد نظر دست یابید.
ادرار و مدفوع را نگه ندارید: هر زمان احساس کردید که باید دفع ادرار یا مدفوع داشته باشید ، تعلل نکرده و فورا در جهت آن اقدام کنید. در غیر این صورت یبوست بروز پیدا می کند. به مدت طولانی بر روی توالت فرنگی ننشسته و به خود فشار وارد نکنید.
پس از هر بار عمل دفع ، مقعد را به آرامی شستشو دهید و سپس آن را خشک نمایید. پیروی از این عادات معمولاً در درمان شقاق مقعدی طی چند هفته یا چند ماه ، مثمر ثمر خواهد بود. اما در صورتی که در شرایط شما تغییری ایجاد نشد به یک کلینیک خوب درمان شقاق در تهران مراجعه نمایید تا برای تان دیگر روندهای درمانی را اتخاذ نماید.
امکان بازگشت شقاق پس از درمان
بسیاری از افرادی که به درمان شقاق می پردازند ، این سوال را دارند که آیا امکان بازگشت و عود مجدد بیماری شقاق وجود دارد؟
باید گفت که بروز این بیماری در اثر یبوست شدید ، نفخ یا اسهال مزمن می باشد ؛ با این حال اگر خود زائده شقاق درمان اما مشکلات به وجود آورنده گوارشی آن همچنان باقی بمانند ، امکان بازگشت و عود بیماری وجود داشته و فیشر دوباره ایجاد خواهد شد. در نتیجه باید گفت که درمان بیماری های روده ای و گوارشی تاثیر بسزایی در درمان قطعی یا تشدید عارضه داشته و می تواند نقش بسزایی برای آن عمل کند.
مصرف دارو برای درمان شقاق
پماد گلیسیرین تری نیترات : استعمال این پماد باعث بالارفتن جریان خون در کانال مقعد و اسفنکتر می شود. این عمل به بهبودی هر چه سریع تر مشکل کمک می کند.
مسدودکننده کانال کلسیم : این دست از داروها ، داروهای کاهش فشار خون می باشند. انواع موضعی آن ها می توانند در درمان فیشر مؤثر واقع شوند.
تزریق بوتاکس : زمانی که داروهای موضعی در درمان سریع شقاق مقعدی ، آن طور که باید اثرگذاری نداشته باشند ، گاهی اوقات تزریق سم باکتریایی بوتولینوم نوع A در عضله اسفنکتر مرحله بعدی درمان تلقی می شود. این سم به طور موقت ماهیچه اسفنکتر را فلج ساخته و آن را از فعالیت باز می دارد. دیده شده است که این روند درمانی در کاهش درد و حاصل شدن بهبودی اثرگذاری قابل توجهی داشته است. دوز تزریق بوتاکس درمانی بسیار پایین است ؛ بنابراین نگران خطرات بعد از آن نباشید.
جراحی : آخرین مرحله درمان ، عمل جراحی است. زمانی که زخم مقعدی نسبت به دیگر فرایندهای درمانی واکنش نشان ندهد ، پزشک عمل جراحی در بهترین کلینیک بیماری های نشیمنگاهی تهران را پیشنهاد می کند. جراحی شقاق ، اسفنکتروتومی داخلی جانبی (lateral internal sphincterotomy) نامیده می شود. طی آن برش کوچکی بر روی عضله اسفنکتر مقعد ایجاد می شود که به سبب آن اسپاسم و درد ایجاد شده ، کاهش یافته و فیشر رو به بهبودی می رود.
نقش لیزر در درمان سریع شقاق مقعدی
یک از جدیدترین تکنولوژی های دخیل در روندهای درمانی بیماری های نشیمنگاهی ، لیزر است. با توجه به مشخصه های مثبت لیزر ، این فناوری در پروسه های درمانی کاربرد زیادی پیدا کرده است. علاوه بر بالا بودن دقت این تکنولوژی ، در جراحی لیزر برای درمان فیشر ، خونریزی به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند و به همین خاطر احتمال تشکیل اسکار و عفونت زخم به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند. همچنین پس از درمان شقاق با لیزر فرد میزان درد کمتری را تجربه می کند.
با توجه به موارد فوق ، دوره ریکاوری بعد از این روند درمان شقاق ، ریکاوری کوتاه مدت تر است و فرد قادر است سریع تر به روتین روزانه خود بر می گردد. اگر بخواهیم یکی دیگر از مزیت های بارز تر پروسه درمانی مذکور را بگوییم ، احتمال بازگشت عارضه پس از درمان است. احتمال بازگشت فیشر بعد از درمان با لیزر کمتر از جراحی با تیغ است. طی این پروسه که از لیزر CO2 استفاده می شود ، جراح می تواند با تسلط کامل و بدون خونریزی زخم مقعدی را درمان کند. برای درمان شقاق با لیزر فرد باید چند جلسه طی فواصل زمانی معین به بهترین کلینیک درمان فیشر در تهران مراجعه نماید.
مراقبت های بعد از بهبودی
بعد از درمان شقاق مقعدی ، باید اقداماتی را انجام دهید تا دوره نقاهت بدون مشکل و با سرعت بیشتری طی شود و ریسک بازگشت این بیماری کاهش یابد. این موارد شامل موارد زیر می شود :
کاهش درد
به این منظور ، هر سه یا چهار ساعت یک بار قرص مسکن بخورید و سه بار در روز ، به مدت بیست دقیقه درون یک وان پر شده از آب داغ بنشینید. البته برای انجام این کار هیچ محدودیتی وجود ندارد و تا هر زمان که می خواهید می توانید در وان بمانید. این تکنیک ، تاثیرگذارترین روش برای کنترل درد می باشد. البته این درد در حدود چهارده روز بعد از جراحی رو به بهبودی خواهد رفت.
برای مراقبت از ناحیه عمل شده ، پانسمان را صبح روز بعد بردارید و بعد وارد یک وان آب گرم شوید. پس از هر بار استحمام پمادهای ضدعفونی کننده و آنتی باکتریال را در ناحیه مقعدی استعمال نمایید. این امر بین هفت تا ده روز بعد از درمان سریع شقاق مقعدی باید ادامه یابد. بعد از حمام با یک حوله به صورت ضربه ای ناحیه مورد نظر را خشک کنید و یا از یک سشوار کمک بگیرید.
بعد از هر بار مدفوع ، به آرامی مقعد را با آب تمیز نمایید و در صورتی که پزشک به شما دستور داده باشد ، یک گاز مرطوب را روی زخم قرار دهید. این گاز را طوری جایگذاری کنید تا تمامی سطوح را بپوشاند.
خونریزی
انتظار می رود بعد از درمان شقاق مقعدی ، با هر بار مدفوع کمی خونریزی نیز اتفاق بیافتد. در صورتی که این خونریزی بعد از یک ساعت رفع نشد و یا رو به افزایش رفت ، باید سریعا با پزشک خود در بهترین کلینیک درمان فیشر در تهران تماس حاصل فرمایید.
ادرار
شاید بعد از جراحی ادرار کردن با دشواری صورت پذیرد ، اما این موضوع به ناحیه عمل شده آسیبی وارد نمی کند. در صورتی که قادر به ادرار کردن نبودید ، می توانید در یک وان آب گرم این عمل را انجام دهید. اگر دوازده ساعت بعد از جراحی باز هم قادر به این کار نبودید با پزشک خود تماس بگیرید.
مراقبت از زخم ها
روز بعد از جراحی ، پانسمان را از روی آن بردارید و در وان آب گرم بنشینید. در هفت تا ده روز اول پس از هر بار حمام ، پماد تجویز شده توسط پزشکان بهترین کلینیک درمان سریع شقاق مقعدی در تهران را در ناحیه مقعدی استعمال کنید. توجه داشته باشید بعد از استحمام ، برای خشک کردن از سشوار کمک بگیرید و یا اینکه حوله را به صورت ضربه ای روی زخم بزنید.
پس از هر بار دفع ، به آرامی این ناحیه را با آب تمیز نمایید. در صورتی که به شما توصیه شده تا روی زخم خود از گاز یا پد مرطوب استفاده کنید ، نیاز است تا چند بار در روز این عمل را به انجام رسانید. گاز را طوری روی زخم قرار دهید که تمامی سطوح را بپوشاند.
مدفوع کردن بعد از درمان شقاق مقعدی
قرص های ضد درد می توانند باعث بروز یبوست شوند و این امر به درد پس از جراحی می افزاید. تا زمانی که مسکن مصرف می کنید ، از قرص های مسهل نیز بهره بگیرید.
توجه داشته باشید که روزانه شش تا هشت لیوان آب بنوشید و از مصرف کافئین خودداری نمایید. میل کردن غذاها و مکمل های حاوی فیبر نیز توصیه می شود. تا زمانی که پزشک دستور نداده ، انما (اماله) را به انجام نرسانید.
در صورتی که بعد از دو روز قادر به مدفوع کردن نبودید ، سعی کنید با مصرف دارو و مواد غذایی مسهل این مشکل را رفع نمایید. اما در صورتی که باز هم این معضل ادامه دار بود ، به یک کلینیک خوب درمان سریع شقاق مقعدی در تهران مراجعه نمایید.
فعالیت بعد از درمان فیشر
سعی کنید بعد از جراحی بیشتر از پانزده دقیقه ننشینید و در این مدت نیز از بالش های فومی بهره بگیرید. تا زمانی که در حال مصرف داروی مسکن هستید ، رانندگی نکنید. هر زمان که خودتان احساس آمادگی کردید ، به سرکار خود بازگردید. این زمان می تواند چند روز یا چند هفته باشد.
سوالات متداول بیماران درباره درمان شقاق در تهران
پس از آن که پزشک وجود این بیماری را تایید کرد ، می توانید در جهت پروسه درمان آن پرسش هایی را مطرح کنید:
- می توان انتظار داشت که این بیماری به خودی خود بهبود یابد؟
- چگونه می توان در خانه این بیماری را درمان کرد؟
- برای برطرف سازی آن به دارو نیاز است؟
- آیا لازم است برای درمان شقاق در رژیم غذایی تغییراتی ایجاد شود؟
- چه مدت طول می کشد تا فیشر به طور کامل بهبود یابد؟
- امکان دارد پس از درمان مجدداً این بیماری نمود یابد؟
- برای درمان به جراحی نیاز است و ریسک های آن چیست؟
مشخصا پزشک با توجه به شرایط هر فرد ، پاسخ مناسب هر یک از پرسش ها را ارائه می دهد.
من از یه فروشگاهی فک کنم پونه مارکت بود اسمش قرص اطریفل گشنیزی گرفتم نوشته بود برای معده خوبه حالا مطمئن نیستم معتبره یا نه از طرفی هم داروی گیاهی هست و عوارضی نداره اما ممنون میشم اگه کسی تربه استفاده شو داره به منم بگه مرسی
بهتره با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
ایا زخم کنار سوراخ شقایق خون ریزی نداشته باشه واز قبل بهتر باشه ایا این خوب میشود با پماد زخم یا نه